
نویسنده:
دسته:
تاریخ انتشار:
فرض کنید یک لپتاپ قدیمی دارید که هارددیسک آن سالم است. اطلاعات مهم و زیادی را هم در این هارد نگهداری میکنید. حال میخواهید کامپیوتر جدیدی بخرید و وقت یا امکان انتقال اطلاعات به دستگاه جدید یا هارد اکسترنال را ندارید. در این شرایط میتوانید هارد لپتاپ قدیمی را خارج کنید و با قرار دادن آن در انکلوژر، از آن استفاده کنید. Enclosure نوعی محفظه است که از آن برای نگهداری و راهاندازی هارد، سرور، شبکه و... استفاده میشود. در این مقاله میخواهیم به بررسی چیستی انکلوژر بپردازیم و کاربردها، انواع، مزایای و معایب استفاده از آن را توضیح دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
انکلوژر چیست؟

Enclosure نوعی پوشش محافظ است که از آن برای نگهداری و محافظت از اجزای سختافزاری کامپیوتری مثل هارد HDD و SSD استفاده میشود. انکلوژر یک سپر فیزیکی ایجاد میکند و از اجزای داخلی در برابر آسیبهای احتمالی ناشی از ضربه فیزیکی، گردوغبار، رطوبت و... محافظت میکند.
معمولاً انکلوژرها پورتهای مختلفی مانند USB، Thunderbolt یا eSATA دارند که با اتصال کابل به آنها میتوان به محتوای درون سختافزار دسترسی پیدا کرد یا آن را فعال کرد. به عنوان مثال، اگر یک هارد اینترنال را درون Enclosure قرار دهید و با کابل به لپتاپ وصل کنید، میتوانید به اطلاعات هارد دسترسی پیدا کنید و از آن هارد خارج از لپتاپ یا کامپیوتر استفاده کنید.
معمولاً Enclosure را از فلز یا پلاستیک میسازند. برخی از آنها محکمتر هستند و میتوانند از اجزای داخلی در برابر آسیبهای مختلف محافظت کند. برخی دیگر هم صرفاً برای استفاده از دستگاه یا دسترسی به اطلاعات داخلی آنها طراحی شدهاند و کاربرد حفاظتی آن چنانی ندارند.
کاربردهای انکلوژر
Enclosure کاربردهای مختلفی دارد. میتوان از آنها برای مصارف شخصی، حرفهای، بایگانی و صنعتی استفاده کرد. در ادامه کاربردهای Enclosure را بررسی میکنیم.
قابلیت حمل و پشتیبانی دادهها
پیشتر اشاره کردیم که اگر یک هارد داخلی را درون انکلوژر مخصوص آن قرار دهید، میتوانید از آن هارد به حالت اکسترنال یا خارجی استفاده کنید. این گونه میتوانید از هاردهای سالم لپتاپها یا کامپیوترهای قدیمی خود استفاده کنید و به سادگی آنها را جا به جا کنید. حتی برخی از انکلوژرها دارای چرخ هستند و میتوان از آنها برای حمل و جا به جایی قطعات بزرگتر مثل سرور و شبکه استفاده کرد.
گسترش ظرفیت ذخیرهسازی
وقتی بتوانید از یک هارد داخلی قدیمی استفاده کنید، دیگر نیازی نیست برای خرید یک هارد اکسترنال جدید هزینه کنید. حتی در برخی موارد قیمت تمام شده یک هارد داخلی به همراه انکلوژر کمتر از یک هارد اکسترنال میشود. در نتیجه، افرادی که به فضای ذخیرهسازی زیادی نیاز دارند و ممکن است بخواهند هرازگاهی هاردهای لپتاپ یا کامپیوتر را جا به جا کنند، میتوانند از انکلوژر و یک هارد اینترنال استفاده کنند. در این حالت، هم به اطلاعات هارد درون کامپیوتر دسترسی دارند و هم میتوانند هر زمان که خواستند اطلاعات هارد داخلی دیگر را، بررسی کنند.
سازماندهی دادهها و مدیریت درایو
با استفاده از انکلوژر میتوان به راحتی به هارد درایوهای مختلف دسترسی پیدا کرد و بدون دردسر باز کردن کامپیوتر و... آنان را مدیریت کرد. به هر حال همه افراد تخصصی در زمینه قطعات سختافزاری ندارند که بخواهند خودشان جابهجاییها را صورت دهند.
حفاظت از تجهیزات صنعتی و الکترونیکی
یکی از مهمترین کاربردهای انکلوژرها، حفاظت از تجهیزات صنعتی و الکترونیکی است. از این پوشش برای حفاظت از پنلهای کنترل، کنتورهای هوشمند، سیستمهای ذخیرهسازی انرژی باتری و... استفاده میگردد.
مدیریت و سازماندهی زیرساخت مرکز داده
از دیگر کاربردهای انکلوژر میتوان به محافظت و نگهداری از قطعات رک، شبکه، تجهیزات ذخیرهسازی در مراکز داده اشاره کرد. با کمک Enclosureها میتوان اطمینان حاصل کرد که از فضا به شکل کارآمدتری استفاده میشود. علاوه بر این، امنیت قطعات حفظ میگردد. حتی برخی از انکلوژرها دارای فن خنککننده هستند و از قطعات در برابر گرما محافظت میکنند.

انواع انکلوژر
Enclosure انواع مختلفی دارد. هر کدام از انواع انکلوژر کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه این موارد را بررسی میکنیم.
انکلوژر ذخیرهسازی هارددیسک
از این انکلوژرها برای تبدیل هارد داخلی به هارد اکسترنال استفاده میشود. یعنی شما میتوانید یک هارد HDD یا SSD اینترنال را درون انکلوژر قرار دهید و از آن به عنوان یک هارد اکسترنال استفاده کنید. انکلوژرها دارای پورت و کابل هستند و میتوان آنها را به کامپیوتر و... وصل کرد و به محتویات داخل هارد دسترسی پیدا کرد.
انواع انکلوژر ذخیرهسازی بر اساس اندازه
انکلوژرهای ذخیرهسازی را میتوان از لحاظ اندازه به چند دسته تقسیم کرد:
- انکلوژر ۲.۵ اینچی برای هارددیسکهای SSD لپتاپ
- انکلوژر ۳.۵ اینچی برای هارددیسکهای دسکتاپ که ممکن است به منبع تغذیه خارجی نیاز داشته باشند.
- انکلوژرهای M.2 که برای درایوهای M.2 SATA یا NVMe جمعوجور طراحی شدهاند و از پروتکلهای انتقال پرسرعت پشتیبانی میکنند.
انکلوژر داکینگ استیشن
Docking Stationها برای افزایش بهرهوری کامپیوتر به ویژه لپتاپ طراحی شدهاند و دارای پورتهای مختلفی هستند. با کمک این پورتها میتوانید انواع دستگاهها با اتصالات مختلف را به کامپیوتر شخصی خود وصل کنید. برخی از این ایستگاههای داکینگ دارای انکلوژر نیز هستند و کاربران میتوانند هارددیسکهای خود را به آن متصل کنند.
انکلوژر RAID
انکلوژر RAID یا RAID backplane drive cage یک محفظه تخصصی است که چندین درایو را میتوان در آن نگهداری کرد. این انکلوژرها دارای یک کنترلر RAID هستند تا درایوها به عنوان یک واحد مدیریت کنند. با کمک این انکلوژرها عملکرد ذخیرهسازی بهبود می یاد و پیکربندی و نگهداری چندین درایو راحتتر انجام میشود.
انکلوژر سرور
از انکلوژر سرور برای نگهداری از سرورها استفاده میشود. اکثر انکلوژرهای سرور در برابر گرد و خاک، رطوبت، ضربه و... مقاوم هستند و از قطعات سرورها محافظت میکنند. برخی از آنها دارای فن خنککننده و منبع تغذیه هم هستند؛ زیرا قطعات و تجهیزات سرور نباید داغ شوند و دمای آنها باید در اندازه مشخص و مناسبی باشد.
انکلوژر شبکه
از انکلوژر شبکه برای نگهداری از تجهیزات شبکه استفاده میشود. تجهیزات شبکه شامل روتر، سوئیچ، انواع پورت و... میشود. انکلوژرهای شبکه نیز دارای سیستم خنککننده هستند و از تجهیزات شبکه در برابر گردوغبار، رطوبت، ضربه و... محافظت میکنند. این انکلوژرها انواع مختلفی دارند. برخی از آنها ثابت و برخی متحرک هستند. برخی بزرگ و برخی کوچک هستند. بعضی از انواع نیز دارای قفل و دزدگیر هستند.
مزایای استفاده از انکلوژر
استفاده از Enclosure مزایایی را به همراه دارد. از جمله:
- گسترش ظرفیت ذخیرهسازی با قیمت پایین
- قابلیت حمل و جا به جایی راحت
- تنوع بالا
- محافظت از قطعات و تجهیزات در برابر انواع آسیبهای فیزیکی

چگونه بهترین انکلوژر را انتخاب کنیم؟
اگر میخواهید یک انکلوژر خوب و مناسب انتخاب کنید، باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- اندازه هارد، شبکه یا سرور: قبل از خرید انکلوژر فرم فاکتور درایو خود (2.5 اینچی، 3.5 اینچی، M.2) و رابط (SATA، NVMe) را بررسی کنید.
- نوع رابط و سرعت انتقال داده: برای به حداکثر رساندن توان عملیاتی باید انکلوژری را تهیه کنید که رابط پرسرعتی داشته باشد. مواردی مانند USB 3.2 Gen 2، USB-C یا Thunderbolt گزینههای مناسبی هستند.
- خنکسازی و دفع حرارت: همان طور که پیشتر اشاره کردیم برخی از انکلوژرها دارای سیستم خنککننده هستند. استفاده طولانی مدت از قطعات و تجهیزات میتواند دما را بالا ببرد و حتی موجب خرابی دستگاه شود. در نتیجه، برای جلوگیری از افزایش دما و ارتقای طول عمر دستگاه بهتر است موردی را انتخاب کنید که دارای فن خنککننده است.
- کیفیت ساخت و دوام: برخی از انکلوژرها از فلز ساخته شده هستند و دوام بالاتری دارند. البته نوع فلز نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال، فلز استیل زنگ نمیزند و عمر طولانیتری دارد. البته انتخاب جنس بدنه محفظه به موارد دیگری چون محیط، رسانا بودن و... نیز بستگی دارد.
- اعتبار و بررسی برند: خرید انکلوژر همچون یک سرمایهگذاری است. به همین دلیل بهتر است بهترین برند را تهیه کنید تا بتوانید سالها از آن استفاده کنید.
- قابلیت ارتقا در آینده: ممکن است پس از گسترش کار و بیزینس خود، بخواهید تجهیزات را ارتقا دهید. پس بهتر است انکلوژری را خریداری کنید که بتوانید تجهیزات پیشرفتهتر را هم در آن قرار دهید.
تفاوت بین انکلوژر و استوریج (سیستم ذخیرهسازی)
همان طور که توضیح دادیم، Enclosure یک نوع پوشش یا محفظه برای نگهداری اجزای سختافزاری کامپیوتر، سرور، شبکه و... است. در حالی که استوریج محل ذخیرهسازی اطلاعات و داده است. هارددیسکها، SSD ها، سرورهای ابری از مهمترین انواع استوریجها هستند. در واقع، برخی از انواع انکلوژرها برای نگهداری از استوریجها ساخته شدهاند.
آیا انکلوژر بر عملکرد هارد دیسک تأثیر میگذارد؟
خود انکلوژرها معمولاً مستقیماً بر عملکرد هارد دیسک تأثیر نمیگذارند. با این حال، عواملی مانند کیفیت چیپست محفظه و نوع اتصال (مثل (USB) 2.0، USB 3.0، Thunderbolt™) میتوانند بر سرعت انتقال داده تأثیر بگذارند. علاوه بر این، اگر Enclosure خنککننده یا تهویه کافی نداشته باشد و نتواند دمای هارد دیسک را تنظیم کند، میتواند به طور غیرمستقیم روی عملکرد تاثیر منفی بگذارد. به همین دلیل هم انتخاب یک انکلوژر باکیفیت بسیار حیاتی است.
سخن نهایی
در این مقاله به بررسی Enclosure، انواع و کاربردهای آن پرداختیم. همان طور که مطالعه کردید، انکلوژرها برای اهداف مختلفی طراحی میشوند. از برخی از آنها میتوان برای نگهداری و محافظت از هارد اینترنال استفاده کرد. برخی دیگر برای نگهداری از تجهیزات سرور و شبکه طراحی شدهاند. شما میتوانید با توجه به نیازهای خود بهترین گزینه را انتخاب کنید.
مقالات مرتبط

TPU چیست؟ بررسی TPU با GPU و CPU
Tensor Processing Unit یا به اختصار TPU، نوعی پردازنده سختافزاری است که توسط شرکت گوگل طراحی شده است. این پردازنده...

تفاوت amd و intel در چیست؟
دو شرکت AMD و Intel، دو غول تکنولوژی جهان هستند که با معرفی نوآوریهای پیاپی، استانداردهای جدیدی را در بازار...

پسیو شبکه چیست؟
یک شبکه دارای بخشهای مختلفی است و راهاندازی آن نیاز به تخصص دارد. تمامی قطعات یک شبکه مهم و کاربردی...