بررسی کامل هارد دیسک SAS + انواع
امروزه با وجود انبوهی از محصولات هارد دیسک در بازار، انتخاب یک مورد مناسب برای کامپیوتر یا سرور کار راحتی نیست. هارد دیسکها یکی از با ارزشترین اجزای کامپیوتر هستند و وجودشان برای ذخیرهسازی اطلاعات، برنامهها، دادههای ضروری و تداوم عملکرد کامپیوتر ضروری است. با وجود اینکه اکثر این دستگاههای ذخیرهسازی هدف و تکنولوژی مشابهی دارند، کابل داده یا کانکتور آنها با هم فرق میکند و بر همین اساس دستهبندی میشوند. هارد دیسک SAS هاردی است که برای انتقال اطلاعات به هارد دیسک و بالعکس، از کابل SAS استفاده میکند.
اگر دنبال اطلاعات جامعی درباره این هارد، سرعت، ظرفیت و قابلیت اطمینان آن هستید، این مقاله را تا آخر بخوانید.
درایو SAS چیست؟
کلمه SAS مخفف عبارت «Serial Attached SCSI» و یک فناوری برای انتقال دادهها به هارد دیسک و بالعکس است که برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ معرفی شد. اگرچه SAS در اصل نوعی رابط هارد دیسک است، معمولا برای توصیف یک هارد دیسک 10K (۱۰ هزار دور در دقیقه) یا 15K (۱۵ هزار دور در دقیقه) با رابط SAS، از همین واژه استفاده میشود.
در صورت استفاده از توسعهدهندهها (Extenders)، این تکنولوژی میتواند بیش از ۶۵ هزار دستگاه را در خود جای دهد که توان عملیاتی فوقالعاده خوبی بهدنبال دارد. سرعت بالا و انعطافپذیری فوقالعاده زیاد، SAS را به یک گزینهی عالی برای استفاده سازمانی تبدیل میکند؛ بهخصوص در شرایطی که سرعت و قابلیت اطمینان بالا در اولویت باشد. در زمان نگارش این مقاله SAS ۲۴ گیگابایتی در مرحله آزمایش و استقرار است.
همچنین در این راستا پیشنهاد میکنیم محتوای تفاوت حافظههای SSD و HDD را از دست ندهید.
سرعت هارد دیسک SAS
از نظر سرعت، بهترین معیار، سنجش میزان ورودی و خروجی در ثانیه (IOPS) است. این معیار سرعت خواندن و نوشتن دادهها توسط هارد دیسک را اندازه میگیرد و یک معیار قابل اعتماد است. هاردهای ۱۵ هزار تقریبا ۱۲۰ IOPS و درایوهای معمولی ۱۰ هزار، ۱۸۰ IOPS را مدیریت میکنند. برای مقایسه بهتر، بد نیست اشاره کنیم که این عدد برای هارد دیسکهای SATA معادل ۸۰ IOPS و برای هارد SSD معادل ۴۶۰۰ تا ۷۵۰۰۰ IOPS است.
ظرفیت هارد دیسک SAS
ظرفیت درایو SAS میتواند بیت ۳۰۰ تا ۹۰۰ گیگابایت متغیر باشد. اگرچه این ظرفیت از درایوهای SATA کمتر است، سرعت و قابلیت اطمینان این ضعف را تا حد خوبی جبران میکند. بهعلاوه برای افزایش ظرفیت هارد دیسک میتوانید از نرم افزارهای رایگان کلونینگ استفاده کنید.
قابلیت اطمینان هارد دیسک SAS
برای آنکه خیالتان را از بابت قابلیت اطمینان هارد دیسکهای SAS راحت کنیم، باید بدانید این هاردها در اصل برای برنامههای پرتقاضا در نظر گرفته شدهاند؛ مواقعی که سرعت و دسترسیپذیری بالا نگرانیهای اصلی هستند. برای درایوهای SAS میانگین زمان بین خرابی MTBF ۱.۲ میلیون ساعت برآورد میشود. در حالی که همین معیار برای درایوهای SSD تقریبا ۲ میلیون ساعت است!
مصرف برق هارد دیسک SAS
نکته بعدی در مورد مصرف برق هارد دیسکهای SAS است که در مواقع بیکاری بین ۵ تا ۷ وات مصرف میکنند و در حال عملکرد، ۱۰ تا ۱۴ وات برق مصرفی دارند.
تفاوت هارد دیسک SAS و SATA
هارد دیسک های مبتنی بر SAS سریعتر و قابل اعتمادتر از هارد دیسک های مبتنی بر SATA هستند، اما درایوهای SATA ظرفیت ذخیره سازی بسیار بیشتری دارند. درایوهای SAS سریع و قابل اعتماد معمولاً برای سرورها استفاده می شوند در حالی که درایوهای SATA ارزان تر هستند و برای محاسبات شخصی استفاده می شوند.
- سرعت: تفاوت اصلی بین هاردهای SAS و SATA، در سرعت آنهاست. درایوهای SAS سریعتر از درایوهای SATA هستند.
- کاربرد: درایوهای SAS معمولا در محاسبات سازمانی مانند تراکنشهای بانکی و فروش آنلاین مورد استفاده قرار میگیرند. در حالی که درایوهای SATA برای ذخیره داده در رایانههای رومیزی و پشتیبانگیری کاربرد دارند.
- قابلیت اطمینان: هارد دیسک SAS نسبت به درایوهای SATA از قابلیت اعتماد بیشتری برخوردارند. MTBF برای درایو SAS معادل ۱.۲ میلیون ساعت و برای SATA معادل ۷۰۰ هزار ساعت برآورد میشود.
- طول کابل: کابل SATA طول محدود دارد و نهایتا یک متر است. بهعلاوه دیتا و برق کابل SATA از هم جدا هستند. در حالی که کابلهای SAS حداکثر ۱۰ متر طول دارند و برق و دیتا را یکجا تامین میکنند.
- ظرفیت: در مورد ظرفیت، SATA از SAS بهتر عمل میکند. اگر در بازار بگردید، ممکن است هاردهای ۳ ترابایتی SATA هم پیدا کنید که اتفاق عجیبی نیست؛ در حالی که حداکثر ظرفیت درایوهای SAS معمولا حدود ۹۰۰ گیگابایت است.
- مصرف برق: مصرف انرژی هارد SAS بهمراتب بیشتر از SATA است. این درایوها حداقل دو برابر بیشتر از درایو SATA یا ATA از ولتاژ سیگنال استفاده میکنند.
- هزینه: طبیعتا قدرت بیشتر به معنای هزینه بالاتر است. درایوهای SAS هزینه بالاتری دارند و حدود چهار برابر گرانتر از SATA هستند.
چهار هارد SAS پیشنهادی
اگر دنبال یک هارد دیسک SAS خوب میگردید، در ادامه چهار گزینه مناسب در بازار را با هم مرور میکنیم.
اما قبل از ادامه پیشنهاد میکنیم محتوای 0-100 بررسی Dell EMC Unity XT را از دست ندهید.
۱. هارد دیسکهای سری 3.5 Seagate Enterprise Capacity
اولین هارد پیشنهادی Seagate Enterprise Capacity سری ۳.۵ است که از نظر ظاهری تقریبا مشابه هارد دیسکهای معمولی است و دو رابط دارد. رابط SATA با سرعت حداکثر ۶ گیگابایت در ثانیه و رابط SAS با سرعت حداکثر ۱۲ گیگابایت در ثانیه. میتوانید بر حسب نیاز خود یکی را انتخاب و با پلتفرمهای موجود ارتباط برقرار کنید. ویژگیهای این هارد دیسک عبارتاند از:
- اندازه: ۳.۵ اینچ
- سرعت: ۷۲۰۰ دور در دقیقه
- حجم کش: ۱۲۸ مگابایت
- رابط: SATA 3.0 با سرعت ۶ گیگ و SAS با سرعت ۱۲ گیگابیت بر ثانیه
۲. هارد دیسک HGST Ultrastar سری He10
گزینه پیشنهادی بعدی هارد دیسک HGST Ultrastar سری He10 است. پلتفرم HelioSeal درایو را بهصورت هرمتیک آببندی کرده و فضای داخلی را به جای هوا با هلیوم پر میکند. این باعث کاهش لرزش داخلی هارد درایو و کاهش مصرف برق آن میشود. شاید تعجب کنید که عملکرد بهبودیافته این هارد دیسک میتواند مصرف برق را به طور متوسط تا ۴۳ درصد کاهش دهد. ویژگیهای این هارد دیسک عبارتاند از:
- اندازه: ۳.۵ اینچ
- دور در دقیقه: ۷۲۰۰ دور در دقیقه
- حجم کش: ۲۵۶ مگابایت
۳. هارد دیسکهای سری HGST Ultrastar 15K600
این هارد دیسک با یک بافر کش ۱۲۸ مگابایتی روانه بازار میشوند و برای افزایش سرعت، از فناوری جدید حافظه پنهان رسانه HGST بهره میبرند. ابعاد کوچکتر بهطرز چشمگیری باعث کاهش مصرف برق دستگاه میشود. با این حال تحت هیچ شرایطی از رابط SATA پشتیبانی نمیکند و فقط میتوانید از رابط SAS استفاده کنید. ویژگیهای این هارد دیسک عبارتاند از:
- اندازه: ۳.۵ اینچ
- دور در دقیقه: ۱۵ هزار دور در دقیقه
- حجم کش: ۱۲۸ مگابایت
- رابط: SAS با سرعت ۱۲ گیگابیت بر ثانیه
۴. هارد دیسک Seagate Constellation ES
هارد دیسک Constellation ES نسل چهارم هارد 3.5 اینچی شرکت سیگیت است. درایو SAS با ظرفیتهای ۵۰۰ گیگابایت، یک ترابایت و دو ترابایت از رابطهای SATA II و SAS پشتیبانی میکنند و برای برنامههای سازمانی، از مدیریت انرژی و تحمل دمای خوبی برخوردار است. طراحی این هارد دیسک بهگونهای است که بدنه بهتنهای از برد هارد محافظت کند و به جز ماژول رم، تمام تراشههای روی برد در تماس مستقیم با بدنه درایور هستند. ویژگیهای این هارد دیسک عبارتاند از:
- اندازه: ۳.۵ اینچ
- دور در دقیقه: ۷۲۰۰ دور در دقیقه
- حجم کش: ۶۴ مگابایت
- رابط: SAS با سرعت ۱۲ گیگ و SATA با سرعت ۳ گیگ بر ثانیه
کلام آخر
هدف ما از نوشتن این مقاله پاسخدهی به سوالات شما عزیزان در مورد هارد دیسک SAS و آشنایی با تمام جزئیات مربوط به آن بود. امیدواریم بعد از خواندن این مقاله به این نتیجه رسیده باشید که این هارد دیسک برای سرعت و قابلیت اطمینان بالا چقدر اهمیت دارد و تفاوت آن را با هارد دیسک SATA درک کرده باشید. یادتان باشد این دو به دلایلی متفاوت ساخته شدهاند. تا زمانی که عملکردتان محدود به فعالیتهای شخصی است، هارد SATA انتخاب مناسبی برای شماست. اما اگر دنبال هارد دیسکی هستید که عملیات سازمانی را روان کند و عملکرد بلادرنگ داشته باشد، هرچه سریعتر بهفکر تهیه هارد SAS باشید.
شما چه اطلاعات بیشتری درباره هارد SAS دارید؟ به نظرتان این مدل در مقایسه با سایر هاردهای بازار چه نقاط قوت و ضعفی دارد؟ منتظر شنیدن نظراتتان هستیم.
سوالات متداول
شما میتوانید درایوهای SATA را به پورت SAS وصل کنید؛ اما امکان اتصال درایو SAS به پورت SATA وجود ندارد.
انتخاب میان SAS و SATA به اولویتها و انتظارات کاربر بستگی دارد. از نظر ظرفیت و سرعت هارد SAS بهتر از درایو SATA است. از سوی دیگر SATA هارد دیسک ارزانقیمتی است که میتوان برای اهداف شخصی و خانگی استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید