تسکا ارائه دهنده راهکارهای فناورانه
  • صفحه اصلی
  • راهکارها و خدمات
  • درباره‌ما
  • ارتباط‌با‌ما
  • بلاگ
  • صفحه اصلی
  • راهکارها و خدمات
  • درباره‌ما
  • ارتباط‌با‌ما
  • بلاگ
pam چیست؟ فواید مدیریت دسترسی ممتاز

pamچیست و 8 دلیل نیاز بیزینس شما به آن

تسکا2022-07-15T12:15:16+04:30

آیا می‌دانید pam چیست؟ تا به حال این اصطلاح را شنیده‌اید؟

«حتی دسترسی قابل اعتمادترین اعضا نیز باید کنترل و نظارت شود»؛ این ایده اصلی مدیریت حساب ممتاز یا همان pam است. دسترسی همه اعضا در یک سازمان به یک اندازه و کیفیت نیست. خواه ناخواه عده‌ای به عملکرد‌های بیشتری دسترسی دارند و رده‌های پایین‌تر دسترسی‌های کمتر دارند.

نکته مهم این است که حتی حساب‌هایی با دسترسی ممتاز باید تحت کنترل و نظارت کامل مدیر سازمان باشند. این برای امنیت شبکه و حفاظت از آن در برابر تهدیدهای خارجی بی‌نهایت مهم است. pam یک ابزاری برای مدیریت حساب‌های ممتاز است که همه این کارها را باهم برای ما انجام می‌دهد. در این مقاله به معرفی این مفهوم و مزیت‌هایی که برای کسب و کار شما دارد، می‌پردازیم.

دسترسی ممتاز (Privileged Access) چیست؟

تعریف دسترسی ممتاز؛ کاربران با سطح دسترسی بالاتر

کاربران ممتاز نسبت به کاربران معمولی به کل زیرساخت IT شبکه یا بخشی از آن دسترسی بیشتری دارند. این کاربران محدودیت‌های امنیتی را دور می‌زنند، می‌توانند سیستم‌ها را خاموش کنند، پیکربندی شبکه را فعال یا غیرفعال کنند یا حساب‌های ابری مختلف را پیکربندی کنند.

معمولا به کارکنان فناوری اطلاعات شرکت مثل مدیرسیستم، معماران و مدیران شبکه، مدیران پایگاه داده، مدیران برنامه‌های تجاری، مهندسان DevOps و سایر مدیران فناوری اطلاعات دسترسی ممتاز داده می‌شود.

انواع حساب‌های دسترسی ممتاز کدام‌اند؟

در این بخش در این باره صحبت می‌کنیم که انواع حساب‌های دسترسی تحت مدیریت pam چیست؟

1. حساب‌های اجرایی محلی (Local Administrative Accounts)

حساب‌هایی که دسترسی ادمین را به هاست محلی یا یک جلسه فراهم می‌کنند. کارکنان فناوری اطلاعات معمولاً از این حساب‌ها برای تعمیرات یا راه‌اندازی ایستگاه‌های کاری جدید استفاده می‌کنند.

2. حساب‌های کاربری ممتاز (Privileged User Accounts)

این حساب‌ها همان دسترسی‌های ممتاز که در ابتدای مقاله معرفی شد را فراهم می‌کنند. این‌ها رایج‌ترین انواع حساب‌های دامنه هستند، با رمز عبور منحصر به فرد و پیچیده محافظت می‌شوند و معمولا بین چند ادمین به اشتراک گذاشته می‌شوند.

3. حساب‌های مدیریت دامنه (Domain Admin Accounts)

این حساب‌های مدیریتی به تمام ایستگاه‌های کاری سازمان دسترسی دارند و گسترده‌ترین دسترسی را در سراسر شبکه فراهم می‌کنند. آنها می‌توانند عضویت حساب‌های اجرایی را در دامنه تغییر دهند و پیوسته تحت رادار مهاجمان هستند.

4. حساب‌های خدمات (Service Accounts)

حساب‌ها محلی ممتاز یا حساب‌های دامنه که برنامه‌ها و سرویس‌ها از آن برای تعامل با سیستم‌عامل استفاده می‌کنند.

5. حساب‌های اضطراری (Emergency Accounts)

حساب‌هایی که برای محافظت از سیستم، در مواقع اضطراری به کاربران غیرمجاز دسترسی ادمین می‌دهد. دسترسی به این حساب مستلزم تایید تیم مدیریت فناوری اطلاعات سازمان است.

مدیریت دسترسی ممتاز یا pam چیست؟

اکنون که با مفهوم دسترسی مجاز آشنا شدیم، بگذارید ببینیم pam چیست و چه معنایی دارد؟

PAM مخفف عبارت «Privileged Access Management» به معنای «مدیریت دسترسی ممتاز» و نوعی مکانیسم امنیت اطلاعات است که افراد، فناوری‌ها و فرآیندهای مختلف را برای ردیابی، مدیریت و کنترل حساب‌های ممتاز مأمور می‌کند. هدف این استراتژی تلاش برای محافظت از دسترسی به داده‌های حساس است و زیر شاخه‌ای از مدیریت هویت و دسترسی (IAM) محسوب می‌شود.

مدیریت دسترسی ممتاز از تمام تهدیدات داخلی و خارجی ناشی از استفاده نادرست ادمین جلوگیری کرده و برای تمام کاربران و برنامه‌های مجاز، سطح دسترسی تعریف می‌کند.

دلایل نیاز سازمان‌ها به pam چیست؟

اهمیت استراتژی امنیتی PAM در سازمان‌ها

مهم‌ترین نکته‌ای که باید درباره pam بدانیم این است که دلایل نیاز سازمان‌ها به pam چیست؟ این استراتژی امنیتی نقش بسیار مهمی در حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی سازمان‌ها ایفا می‌کند. در ادامه با چند مورد از مهم‌ترین مزیت‌های آن برای سازمان‌ها آشنا می‌شویم.

۱. به حداقل رساندن احتمال حملات سایبری

از آنجایی که دسترسی ممتاز به یک سیستم اطلاعاتی راه حملات سایبری را کاملا باز می‌کند، دادن حساب کاربری ممتاز به اعضای اشتباه، سلاح مرگباری است که به راحتی می‌تواند یک شرکت را نابود کند. دو حالت وجود دارد؛ یا اعضای شبکه و کسانی که دسترسی ممتاز دارند تصمیم می‌گیرند از سطح دسترسی خود سوء استفاده کنند یا به‌خاطر سهل‌انگاری کاربران، عوامل خارجی به این حساب‌ها دسترسی پیدا می‌کنند و فعالیت مخرب خود را آغاز می‌کنند.

pam با قفل کردن تمام اعتبارنامه‌های دسترسی ممتاز در یک صندوق مرکزی رمزدار، کنترل مبتنی بر نقش کاربران، احراز هویت چند عاملی و ثبت تمام درخواست‌های دریافتی جلوی هر دو اتفاق را می‌گیرد.

۲. نظارت و کنترل بهتر برنامه‌ها

اگر در سازمان خود سیستم‌ها و برنامه‌های مختلفی مدیریت می‌کنید که با یکدیگر کار می‌کنند، به کمک pam راحت‌تر از همیشه می‌توانید این برنامه‌ها را ردیابی و مدیریت کنید. حتی می‌توانید جلسات کاربران را برای تجزیه و تحلیل‌های بعدی ضبط کنید.

۳. تسهیل فرایند دسترسی و افزایش بهره‌وری

به لطف Pam دسترسی کاربران ممتاز به سیستم‌های مورد نظر راحت‌تر از قبل ممکن می‌شود. چراکه لازم نیست کاربران چندین رمز عبور مختلف را به خاطر بسپارند. به علاوه این امکان را در اختیار مدیر می‌گذارد تا به راحتی دسترسی کاربران ممتاز را از یک موقعیت مرکزی واحد مدیریت کنند؛ بی‌آنکه به سیستم‌ها و برنامه‌های مختلف احتیاج داشته باشند.

۴. عدم دسترسی کاربران به حساب‌های ادمین یا سوپر یوزر

حساب‌های ممتاز مانند Admin یا Superuser قدرتمندترین و خطرناک‌ترین حساب‌ها در سازمان محسوب می‌شوند و بهترین راه برای محافظت از آنها این است که مطمئن شوید کاربران نتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. مدیریت دسترسی ممتاز (PAM) در این مورد نقش کلیدی ایفا می‌کند.

۵. نظارت، پیگیری و مدیریت جلسات ممتاز

به عنوان مدیر سازمان قطعا هنگامی که کاربر با اعتبار دسترسی ممتاز به سیستمی دسترسی پیدا می‌کند، تمایل از نیت و هدف او باخبر شوید. به‌خصوص اگر کارمند دورکار باشد یا یک تامین‌کننده خارج سازمان باشد. این شرایط ویژگی‌های مدیریت و ضبط جلسات pam کمک زیادی به شما می‌کند.

۶. محافظت از برنامه‌های کاربردی دسترسی ممتاز

گاهی اوقات کارشناسان IT سازمان نیاز دارند به یک سیستم یا مجموعه‌ای از دستگاه‌ها دسترسی کامل داشته باشند و از اتصالات سطح root استفاده کنند. در این شرایط مدیر می‌تواند فقط دسترسی به برنامه‌های موردنیاز را فعال کند. Pam تضمین می‌کند که کاربر فقط و فقط به برنامه‌های مجاز دسترسی داشته باشد.

۷. محافظت‌ از فعالیت‌های ممتاز با اتوماسیون

pam با ارائه راه‌حل‌های خودکار برای مدیریت، نظارت و کنترل دسترسی‌های ممتاز، عملکرد مدیر شبکه را بی‌نهایت آسان‌تر می‌کند. این ابزار مدیریتی نه تنها به مدیریت حقوق دسترسی کاربران می‌پردازد، بلکه با جریان سریع نصب نرم‌افزار، گزارش‌ها و مسیرهای حسابرسی، به انطابق بیشتر و حفاظت از داده‌ها نیز کمک می‌کند.

۸. تسریع فرایند بازیابی و کاهش حجم داده‌ها

در صورت بروز هرگونه فعالیت غیرمعمول و احتمال نفوذ مهاجم به سیستم، مدیر سازمان باید بتواند به‌طور خودکار یک جلسه ممتاز را خاموش کند. اینکه بعد از وقوع یک حمله سایبری چه اتفاقی رخ می‌دهد، به سرعت بازیابی و راه‌اندازی مجدد فعالیت سازمان بستگی دارد. PAM در تسریع فرایند بازیابی و کاهش حجم داده‌ها کمک بزرگی به شما می‌کند.

بهترین قابلیت‌های pam چیست؟

بهترین قابلیت‌های pam چیست؟

سازمان‌ها قبل از آنکه pam را اجرا کنند، باید در نظر داشته باشند که قابلیت‌های این ابزار مدیریتی باید تمام نیازهای سازمان را برآورده کند. از این رو در این بخش قصد داریم مهم‌ترین قابلیت‌هایی که لازم است pam در سطح سازمانی داشته باشد را مرور کنیم:

  • مخفی کردن رمز عبور: باید از محل ذخیره رمزهای عبور محافظت کند تا خطر نشت و نقض رمز عبور به حداقل برسد.
  • ایجاد رمز عبور و تغییر به موقع: باید بتواند رمز عبور تصادفی ایجاد کند یا رمزهای عبور فعلی را در صورت نیاز تغییر دهد. رمزهای انتخاب‌شده باید پیچیده باشند و مجددا مورد استفاده قرار نگیرند.
  • اتوماسیون: باید وظایف مکرر را به‌صورت خودکار انجام دهد تا حجم کارها کمتر و دسترسی به زمان و منابع بیشتر شود.
  • بازیابی از فاجعه: در مواجهه با خرابی سیستم، باید عملیات بازیابی از فاجعه را به سرعت اجرا کند تا دسترسی به عملکردهای حیاتی مختل نشود.
  • کنترل دسترسی پرسنل شخص ثالث: باید دسترسی پرسنل‌های شخص ثالث یا کارمندانی که در دامنه اعتباری ندارند را کنترل کند.
  • MFA: برای افزودن یک لایه امنیتی باید به پروتکل‌های MFA مجهز باشد.
  • مدیریت جلسات ممتاز: باید گردش کار و جلسات ممتاز هر یک از کاربران را مدیریت کند.
  • حسابرسی و گزارش‌دهی: باید گزارش کلیه فعالیت‌هایی که توسط یک کاربر ممتاز انجام شده را ثبت کند.

PAM کدام مشکلات را حل می‌کند؟

تا قبل از Pam محافظت از دسترسی‌های ممتاز، کاربران و اعتبارنامه‌ها در برابر تهدیدات احتمالی یک معضل بزرگ بود. اما مدیریت دسترسی ممتاز معرفی شد تا ضمن رفع این مسائل، باعث نصب و راه‌اندازی ساده‌تر، افزایش بهره‌وری و انطباق و صرفه‌جویی در وقت مدیریت شبکه شود.

به‌لطف سیستم اتوماسیون، احراز هویت و یکپارچه‌سازی کاربران به راحتی انجام می‌شود و کاربران می‌توانند وقت بیشتری برای پروژه‌ها صرف کنند. در عین حال خیال مدیریت شبکه از دسترسی کاربران به تمام چیزهایی که روی شبکه نیاز دارند، کاملا راحت خواهد بود.

سازمان‌ها چطور بفهمند از pam درست استفاده می‌کنند؟

سازمان‌ها برای آنکه از اجرای صحیح PAM اطمینان حاصل کنند، استراتژی‌های مختلفی پیش رو دارند. مثلا می‌توانند به این موارد توجه کنند:

  • سازمان باید بتواند موجودی همه حساب‌های صاحب امتیاز را داشته باشد.
  • سازمان‌ها نباید به کاربران برای اشتراک‌گذاری حساب‌ها دسترسی مدیریتی بدهند.
  • همه سازمان‌ها موقع ایجاد رمز عبور باید قوانین مربوطه را اعمال کنند.
  • فقط برخی از کاربران می‌توانند به حساب‌های ممتاز دسترسی داشته باشند.
  • مدیر سازمان باید بتواند از انواع ابزارها و سیستم‌های نظارتی برای اطلاع از عملکرد کاربران ممتاز استفاده کند.
  • عملکرد سازمان باید طبق مستندات قوانین و فرآیندهای مدیریت حساب باشد.

کلام آخر

مدیریت دسترسی ممتاز (pam) اولویت اصلی امنیت سایبری سازمان‌ها است. تقریبا تمام رخنه‌های امنیتی باید ابتدا این دیوار دفاعی را بشکنند تا بتوانند وارد سیستم شوند. از آنجایی تکنولوژی حملات مخرب که روز به روز پیشرفت کرده و آسیب آن‌ها شدیدتر مي‌شود، داشتن هویت امن در سازمان بیش از پیش اهمیت یافته و هرچه می‌گذرد، مهم‌تر می‌شود.

در این مقاله با مدیریت دسترسی ممتاز آشنا شدیم. فهمیدیم pam چیست و چطور به سازمان‌ها کمک می‌کند از حساب‌ها و اعتبارنامه‌های ممتاز محافظت کنند. امیدواریم جزئیات این مقاله در درک استفاده از pam و نکات مرتبط با آن به شما عزیزان کمک کرده باشد. اگر شما هم اطلاعاتی درباره این نرم افزار مدیریتی دارید، نظرات‌تان را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


نوشته‌های مرتبط

waf چیست

WAF چیست و چگونه کار می‌کند؟

WAF مخفف web application firewall بوده که نوعی فایروال برای محافظت از ترافیک وب اپلیکیشن‌ها در لایه 7 است. ادامه مطلب

آنتی ویروس شبکه

معرفی بهترین آنتی‌ویروس‌های شبکه و مزایا و معایب آنها

آنتی‌ویروس شبکه ابزاری الزامی برای هر نتورکی است که برای محافظت از دارایی و اطلاعات هم خود شبکه و هم... ادامه مطلب

حمله مهندسی اجتماعی چیست

حملات مهندسی اجتماعی چیست و آشنایی با 5 مورد از آنها

در یک حمله مهندسی اجتماعی، خلاف‌کار یا بهتر است بگوییم خرابکار، باهدف قراردادن انسان‌ها و سوءاستفاده از تصمیمات لحظه‌ای و... ادامه مطلب

احراز هویت چند عاملی یا mfaچیست

mfa چیست و بررسی کامل نحوه کارکرد آن

mfa چیست؟ تکنولوژی احراز هویت چند عاملی است که فقط با ارائه مدارک هویتی مثل گذرواژه، اطلاعات امنیتی یا نشانه‌های... ادامه مطلب

امنیت شبکه یا network security

امنیت شبکه (network security) چیست + ۷ راهکار امنیت شبکه

سازمان‌هایی که از طریق شبکه فعالیت می‌کنند، چون تهدید‌ها بیشتر متوجه آن‌ها بوده امنیت شبکه از ارکان اساسی برای این... ادامه مطلب

با تست نفوذ شبکه می‌توان در مورد بسیاری از شکاف‌ها آگاه شد

همه چیز درباره تست نفوذ شبکه

به استفاده از هر روش و راهی برای نفوذ به شبکه و زیرساخت‌های یک سازمان که توسط هکر اخلاقی انجام... ادامه مطلب

spyware چیست

Spyware چیست؟ هر آن چیزی که لازم است در باره آن بدانید

نرم‌افزار جاسوسی یا spyware نوعی برنامه طراحی شده با اهداف خبیثانه است که خرابکار با استفاده از روش‌هایی آن را... ادامه مطلب

تروجان چیست؟

تروجان چیست؟

تروجان برنامه‌‌ای مخرب با ظاهر معمولی که برای هک سیستم از آن‌ استفاده می‌شود. ادامه مطلب

استفاده از شبکه و تامین امنیت آن لازمه هر کسب‌وکاری است

معرفی 5 تا از بهترین نرم افزارهای امنیت شبکه

بهترین تصمیم برای توسعه کسب‌وکار خود استفاده از نرم‌افزارهای امنیت شبکه برای کاهش ریسک و خطرات احتمالی است. ادامه مطلب

honeypot چیست

honeypot چیست و چگونه به امنیت کمک می کند؟

honeypot یک سیستم جعلی که هکر را فریفته و او را ترغیب به حمله می‌کند ادامه مطلب

دسته بندی مطالب

  • امنیت شبکه
  • پرداخت الکترونیک
  • پشتیبانی و مانیتورینگ شبکه
  • تجهیزات شبکه
  • تکنولوژی
  • خبرها و رویدادهای تسکا
  • خدمات اکتیو شبکه
  • ذخیره سازی اطلاعات
  • راه اندازی انواع شبکه
  • رایانش ابری
  • شبکه اینترنت
  • مجازی سازی
  • مفاهیم اولیه شبکه

آخرین نوشته ها

  • تسکا دانش‌بنیان شد و به جمع شرکت‌های دانش بنیان پیوست!
  • کارخانه نوآوری تسکا افتتاح شد.
  • latency چیست؟ همه چیز درباره تاخیر شبکه
  • خدمات و پشتیبانی هیتاچی VSP
  • ذخیره‌ساز مجازی هیتاچی؛ Hitachi VSP سری E
  • ذخیره‌ساز مجازی هیتاچی؛ Hitachi VSP سری G
  • ذخیره‌ساز مجازی هیتاچی؛ Hitachi VSP سری F
  • همه‌چیز درباره Hitachi VSP؛ پلتفرم ذخیره‌سازی مجازی هیتاچی
  • رهنمودهای خدمات پرداخت در اتحادیه اروپا با همکاری تسکا منتشر شد.
  • هرآنچه باید درباره تجهیزات امنیتی شبکه بدانید

فناوری‌های نوین

  • پولام
  • پرداخت الکترونیک
  • تسکا کلود

لینک‌های مفید

  • محصولات
  • خدمات گارانتی
  • صدای مشتری
  • فرصت‌های شغلی
  • تسکا در ایران‌تلنت

© تمامی حقوق این وب‌سایت برای شرکت توسعه سامانه تسکا محفوظ است.