IP Address چیست و هرآنچه که باید درباره آن بدانید
IP Address یکی از پروتکلهای اصلی و پایه اینترنت و انواع مختلف شبکهها بهحساب میآید. زمانی که میخواهید با محیط مجازی بیرون ارتباط برقرار کنید (مانند چت با دوستان، دانلود یک فیلم، گشتزنی در وب و…) نیاز است تا آدرسی برای سیستم شما در نظر گرفته شود. برای هر درخواستی که توسط شما ارسال میشود، مانند همین دانلود ویدئو، باید پاسخی نیز دریافت شود. حال سؤال اینجاست که این پاسخ به کدام مقصد خواهد رسید؟
آیپی آدرس درحقیقت آدرس مجازی سیستمهایی که به شبکه متصل هستند بوده و با استفاده از آن است که میفهمیم با چه کسی یا چه دستگاهی در ارتباط هستیم. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با این پروتکل آشنا شویم.
IP Address چیست و چه کاربردی دارد؟
تقریباً در تمامی امور اداری و غیراداری مانند بازکردن حساب، سفارش اینترنتی، استخدام در یک سازمان، درخواست صدور مجوز و… نیاز است تا در قسمت تکمیل مدارک آدرس محل سکونت ثبت گردد. دقیقاً در فضای مجازی نیز برای هر کاری نیاز است تا آدرس مجازی شما توسط پاسخدهنده و سرویسهای دیگر مشخص شود. برای مثال فرض کنید که میخواهید به یک سایت سر بزنید و محتواهای جدید آن را مطالعه کنید.
اولین کاری که انجام میدهید چیست؟ بازکردن مرورگر و تایپ کردن آدرس سایت. در مورد نام دامنه و آدرس آیپی تفاوتهایی وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. ولی تا اینجا بدانید که آدرس سایت (example.com) تقریباً همان IP Address اوست. خب با دانستن محلی که قرار است به آن درخواست ارسال کنیم (در اینجا درخواست ارسال شده همان بارگیری دادههای سایت موردنظر است) و به کمک پروتکلهای مختلف، اولین مرحله از پروسه بارگیری سایت انجام خواهد شد.
اما برای دریافت دادههای سایت شما باید آدرسی داشته باشید تا پاسخ به آن ارسال شود! دقیقاً مانند فرایند نامهنگاری. برای ارسال نامه باید آدرس مقصد را بدانید و برای دریافت پاسخ نامه نیز باید طرف مقابل آدرس شما را بداند. پس با یک نتیجهگیری کلی میتوان گفت که برای ایجاد ارتباط و تشکیل شبکه، باید و باید تمامی دستگاههای متصل به آن IP داشته باشند تا ارتباط بهدرستی برقرار شود.

برای مطالعه بیشتر همه پروتکلهای شبکه که باید بدانید را کلیک کنید.
چرا IP Address لازم است؟
تمام شبکههایی که با چند رایانه سروکار دارند، از جمله اینترنت، نیاز دارند یکطوری دستگاهها و شبکههای مختلف را از هم متمایز کنند و موقعیتهای مکانی موردنظر را بشناسند. اینجاست که آدرس ip وارد عمل میشود و این شکاف را به خوبی پر میکند. از آدرسهای IP برای شناسایی رایانهها، روترها، دستگاههای بلوتوث و سایر سختافزارهای شبکه استفاده میشوند. به عبارتی اگر این آدرس نباشد، اتصال دستگاهها با یکدیگر در شبکه محلی یا اینترنت و انتقال داده امکانپذیر نخواهد بود.
آدرس IP چطور کار میکند؟ اصلا چهکار میکند؟
فناوری پروتکل اینترنت عملکردی مشابه پروتکلهای دیگر دارد. به این صورت که با ایجاد یک زبان مشترک و مجموعهای از قوانین و الزامات، شروع میکند به تبادل اطلاعات. در این بخش مراحل ارسال یا دریافت داده روی پروتکل اینترنت را مرور میکنیم.
- ابتدا دستگاه به شبکهای متصل میشود که برقراری ارتباط میان دستگاه و اینترنت را ممکن میسازد. این شبکه در واقع همان ISP (ارائهدهنده خدمات اینترنت) یا شبکه شرکت شماست.
- ISP یک آدرس IP به دستگاه شما اختصاص میدهد تا هر زمان درخواستی از جانب شما دریافت کرد، اعم از بازکردن یک وبسایت یا پخش یک ویدیو، پاسخ این درخواست را به کمک آدرس IP برای شما ارسال کند.
- دقت کنید که آدرس IP که به دستگاه شما اختصاص داده میشود ثابت نیست و احتمال دارد در شرایط خاصی تغییر کند؛ مثل وقتی که روتر یا مودم خود را خاموش و روشن میکنید.
حالا اگر بخواهید به شبکه دیگری متصل شوید، کل این فرایند دوباره تکرار میشود. برای مثال اگر بخواهید از محل یک فرودگاه به اینترنت متصل شوید، ISP فرودگاه یک آدرس IP جدید به شما میدهد.
فرمتهای مختلف آیپی آدرس
حال که متوجه شدیم آیپی آدرس چیست و چه کاربردی دارد، بهتر است به این موضوع پرداخته شود که فرمت این نوع آدرس مجازی به چه صورت خواهد بود. زمانی که میخواهید محل دقیق یک ساختمان یا اداره را روی کاغذی بنویسید، آدرس نوشته شده چیزی شبیه به “ تهران، خیابان خرمشهر، پلاک 33” خواهد بود. اما در مورد IP آدرس جریان فرق میکند.
دستگاههای متصل به شبکه (چه اینترنت و چه شبکههای محلی کوچکتر) آدرسی که در هنگام اتصال به نتورک دریافت میکنند چیزی شبیه به 123.456.789.250 یا 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 است. اگر از VPN استفاده میکنید در هنگام اتصال IP شما نمایش داده میشود که در آن زمان میتوانید آدرسی که با آن قرار است به شبکههای مختلف متصل شوید نمایش داده میشود.
این نوع فرمت آدرس برای هر دستگاهی اعمال خواهد شد و نمیتوان گفت که مثلاً سرورهای خاص از فرمت دیگری استفاده میکنند. البته انواع مختلفی از آيپیها وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها نیز خواهیم پرداخت.
تفاوت نام دامنه (domain name) و IP Address
اگر به IP Addressهایی که در تیتر بالا مثال زدیم دقت کنید متوجه میشوید که بهخاطر سپردن آنها (حتی یک مورد) نیز سخت است. پس چگونه میتوان آدرس سایتهایی که برای ما محبوب هستند را حفظ کنیم و هر روز این اعداد را برای بازدید از آنها وارد کنیم؟ برای سهولت در این امر است که نام دامنه یا همان domain name خلق شده است.
مانند زمانی که میخواهید شمارهتلفن رفیق خود را از قسمت مخاطبین گوشی پیدا کنید، ابتدا نام او را جستجو میکنید تا مستقیماً به شماره وی برسید. دقیقاً دامین نیم نیز همین کار را انجام میدهد تا IP آدرس مقصد بدون واردکردن اعداد سخت و پیچیده پیدا شود.
پس زمانی که شما در قسمت بالای مرورگر خود چیزی شبیه به Example.com وارد میکنید، طی پروسهای و توسط پروتکلهایی، آیپی آدرس سایت پیدا شده و درخواست بارگیری برای همان IP فرستاده میشود. البته این کار را میتوان بهصورت برعکس نیز انجام داد. یعنی با واردکردن شماره آیپی، نام دامنه سایت را یافت. ولی در حالت کلی domain name بهمنظور تعامل راحتتر انسان با پروتکل IP Address خلق شده است.
بهتر است بخوانید: ipsec چیست و نحوه کارکرد آن چگونه است؟
بررسی ورژنهای مختلف آیپی آدرس (IPv4 و IPv6)
میدانستید که روزانه حدود میلیاردهای سیستم به شبکه جهانی اینترنت متصل میشوند. اگر همین سرورهای شرکتهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت، آمازون و نتفلیکس را در نظر بگیرید، تعداد آنها به میلیون نیز خواهد رسید، سیستمهای شخصی که به کنار.
نکتهای که وجود دارد این است که هر سیستم متصل به شبکه باید یک آدرس یونیک و اختصاصی در زمان اتصال داشته باشد. یعنی ممکن است IP Address شما در این زمان یک عدد و بعد از گذشت مثلاً یک روز و اتصال دوباره به شبکه، عددی دیگر باشد ولی هیچ دستگاه دیگری در کل شبکه اینترنت، IP یکسانی بهصورت همزمان با شما نخواهد داشت.
ازاینرو نیاز است تا تعداد شمارههای زیادی برای اختصاص به هر دستگاه متصل به شبکه تولید شود. ورژن اولیه از IP آدرس یا همان IPv4 که به فرمت 123.123.123.123 (اگر دقت کنید این نوع آیپی از 4 قسمت تشکیل شده که هر قسمت عددی بین 0 تا 255 میتواند باشد) است، میتواند 2 به توان 32 IP مختلف تولید کند. یعنی چیزی در حدود 4 میلیارد آیپی آدرس مختلف. این عدد در زمان ساخت این ورژن از آیپی رقم بزرگی بشمار میآمد ولی امروزه جوابگوی تعداد دستگاههای متصل به شبکه نیست.
برای حل این مشکل مهندسین اینترنت ورژن جدیدی از IP را ابداع کردند که به IPv6 معروف شد. برای مثال 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 یک نمونه از آیپی آدرس ورژن 6 است. تعداد آدرسهای یونیک تولید شده توسط این ورژن بسیار زیاد بوده و تا مدتزمان طولانی میتواند کار اینترنت را راه بیندازد.
DHCP و نقش آن در پروتکل IP آدرس
همانطور که اشاره کردیم در مبحث آدرسدهی مجازی شروطی وجود دارد. آیا در دنیای واقعی این امکان وجود دارد که دو مکان مختلف آدرس یکسانی داشته باشند؟ از نظر فیزیکی هیچ موقع این اتفاق نخواهد افتاد و به تبعیت از آن، فضای مجازی هم نمیتواند دو دستگاه مختلف با IP آدرس یکسان را قبول کند.
همچنین اگر دقت کرده باشید در هر اتصال به شبکه، IP Address جدید دریافت میکنید که ممکن است با آیپی قدیمی متفاوت باشد و یا در هنگام تغییر دادن سرور VPN میبینید که یک آیپی جدید به شما نسبتدادهشده است. حال سؤال اینجاست که این کار (آدرسدهی منحصربهفرد برای هر دستگاه) توسط چه کسی یا چه سیستمی انجام میشود؟
DHCP که مخفف پروتکل Dynamic Host Configuration Protocol است، عهدهدار این منصب بوده و وظیفه نسبت دادن آدرسهای یونیک به هر دستگاهی که درخواست اتصال به شبکه را دارد، به دوش میکشد. پس کار پروتکل DHCP این است که در زمان اتصال هر نوع سیستمی به شبکه، به آن آدرس IP اختصاص دهد و مطمئن شود که آدرس نسب داده شده، یکسان با آیپی هیچ دستگاه فعال در شبکه نیست.
هر آن چیزی که لازم است درباره زیر ساخت شبکه بدانید
انواع مختلف IP Address
از نظر فرمت و نوع نوشتار، IP به دو مورد ابتدایی محدود میشود یعنی IPv4 و IPv6. ولی بااینوجود بازهم انواع مختلفی از آدرس آیپی وجود دارد که بعضی از آن نیز خود به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشوند که به شرح زیر است:
- Consumer IP addresses
- Private IP addresses
- Public IP addresses
- Dynamic IP addresses
- Static IP addresses

Consumer IP addresses آدرس های IP مصرف کننده
گفته شد که هر دستگاهی برای اتصال به شبکه نیازمند IP آدرس است. حال این IP آدرس اختصاصیافته برای دستگاهها خود شامل دو مورد میشود. مورد اول Private IP addresses بوده که با نام آیپی آدرس خصوصی نیز شناخته میشود و مورد دوم Public IP addresses است که در زبان فارسی آدرس عمومی نامیده میشود.
بسته به محل اتصال دستگاه (منظور داخل شبکه و یا خارج از آن)، نوع آدرس استفاده شده نیز متغیر است. یعنی اگر سیستم شما تنها به اتصال شبکه محلی (LAN) بسنده کند، IP Address آن از نوع خصوصی بوده ولی اگر ارتباط خارج از شبکه داشته باشد، IP آن از نوع عمومی خواهد بود.
Private IP addresses آدرس های IP خصوصی
تقریباً میشود گفت که روترها در شبکههای محلی (LAN) اقدام به تولید IP Addressهای خصوصی میکنند. این شامل تمامی دستگاهها مانند گوشیهای هوشمند، لپتاپها، کامپیوترهای شخصی (PC)، تبلتها و حتی دستگاههای دارای بلوتوث مانند چاپگرها، بلندگو و تلویزیونهای هوشمند نیز خواهد شد. همانطور که اشاره کردیم از Private IP addresses بهمنظور آدرسدهی در داخل شبکههای محلی استفاده میشود.
با رشد روزافزون اینترنت اشیا و اضافهشدن دستگاههای هوشمند متعدد، آیپی آدرسهای خصوصی نیز در حال افزایش هستند. نمونه بارز این نوع IPها را میتوان در شبکههای یک شرکت یا یک کسبوکار کوچک یافت که بهمنظور برقراری ارتباط میان سیستمهای آنلاین در نتورک، استفاده میشود.
TCP/IP چیست و آشنایی جامع با کاربردهای آن

Public IP addresses آدرس های IP عمومی
این نوع از آیپیها توسط ISPها که مخفف internet service provider است، ارائه میشود. منظور از ISP شرکتهای ارائهدهنده اینترنت مانند ایرانسل، رایتل، همراه اول، مخابرات و… بوده که بهمنظور برقراری ارتباط دستگاههایی که از این شرکتها اینترنت خریداری کردهاند، برای هر دستگاه یک IP Address عمومی اختصاص میدهند.
هر شرکت ارائهدهنده اینترنت شامل بانک عظیمی از Public IP addresses است تا برای تعداد مشتریان زیادی خدمات ارائه کند. پس زمانی که شما از اینترنت و شبکههای خارجی مانند تلگرام، اینستاگرام، توییتر و… استفاده میکنید، آدرستان از نوع عمومی خواهد بود. این نوع IP آدرس خود به دو دستهبندی دیگر تقسیم میشود. یعنی Dynamic IP addresses و Static IP addresses.

BGP چیست؟ برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
Dynamic IP addresses آدرس های IP پویا
IP addressهای پویا یا داینامیک بهصورت خودکار و منظم تغییر پیدا میکنند. همانطور که اشاره کردیم، ممکن است در صورت قطع و وصل شدن اینترنت شما، آیپی که از آن قبلاً استفاده میکردید نیز تغییر پیدا کند. این منطق به دو دلیل اجرا میشود. دلیل اول مربوط به کاهش هزینهها است، به این صورت که ISPها تعداد زیادی IP خریداری کردهاند که بهصورت دورهای و منظم میان مشتریان خود پخش میکنند.
اگر برای هر فرد یک آیپی ثابت در نظر گرفته شود، تعداد آیپیهای خریداری شده باید به تعداد مشتریان باشد درحالیکه تمامی افراد در یکزمان ممکن است از اینترنت استفاده نکنند. همچنین در صورت نقلمکان یا ایجاد تغییری در اطلاعات مشتری، باید هزینه اضافی بهمنظور تخصیص دوباره IP صرف شود.
دلیل دوم همافزایش امنیت کاربران است. با تغییر یافتن آیپی آدرس با هر اتصال، برای هکرها و خرابکاران سخت است تا اطلاعات شما را بدزدند و به حریم خصوصی شما وارد شوند.
Static IP addresses آدرس های IP استاتیک
Static IP addresses برخلاف نوع قبلی ثابت هستند و در طول زمان تغییر نمیکنند. اگر به یاد داشته باشید در ابتدای مقاله اشاره کردیم که برای دسترسی به یک سایت باید IP آن و یا نام دامنهاش را بهخاطر بسپاریم. این یعنی که در طول زمان آیپی سایتها تغییر نمیکند. بسیاری از مشاغل و افرادی که از اینترنت یا شبکههای دیگر استفاده میکنند نیازی به IP Address ثابت ندارند.
اما سرورهایی که وظیفه میزبانی را برعهده دارند باید از IP ثابتی استفاده کنند تا وبسایتهای میزبانی شده نیز آدرس ثابتی داشته باشند. پس یک مثال بارز از static آیپی همین سایتهای فعال روی وب است.
پیشنهاد محتوا: پروکسی چیست و چه کاربردی دارد؟
نحوه پیداکردن IP آدرس عمومی
برای ما که دست به گوگلمان حسابی خوب است، یکی از سادهترین روشهای شناسایی آدرس ip عمومی دستگاه این است که در سرچ بار گوگل تایپ کنیم «آدرس ip من چیست؟» و در میان گزینههای صفحه نتایج، یکی از وبسایتها را انتخاب کنیم. این وبسایتها قادرند آدرس IP عمومی کاربر را واکشی کنند. چون کاربر با همین آدرس سعی کرده به وبسایت دسترسی داشته باشد و درخواست داده را ارسال کرده است. به عبارت دیگر روتر شما درخواستی به سمت سرور وبسایت ارسال کرده و متاسفانه یا خوشبختانه حین انجام این کار آدرس IP عمومی شما را فاش کرده است.
نحوه پیداکردن IP آدرس خصوصی
برای پیداکردن Private IP addresses خود در ویندوز یا مک میتوانید دستورالعملهای زیر را دنبال کنید.
Windows
در دستورات command عبارت “ipconfig” را وارد کنید و در اطلاعات نشاندادهشده به دنبال IP بگردید.
نکته: برای بازکردن پنجره command prompt میتوانید عبارت “cmd” را در قسمت جستوجوی ویندوز تایپ کنید.

Mac
به قسمت System Preferences رفته و سپس به بخش network مراجعه کنید. درون اطلاعات به نمایش گذاشته شده آیپی آدرس خصوصی شما وجود خواهد داشت.
نحوه پیدا کردن آدرس IP در ویندوز 11
برای پیدا کردن آدرس IP در ویندوز 11، روی منوی استارت کلیک کنید. سپس روی Settings بزنید.

از سمت چپ گزینه Network & internet را انتخاب کنید و سپس روی Properties کلیک کنید.
آدرس IP ویندوز در این بخش قرار دارد.
نحوه پیدا کردن آدرس IP در ویندوز 10
برای پیدا کردن آدرس IP در ویندوز 10، روی منوی استارت کلیک کنید. سپس روی Settings بزنید. حال روی Network & Internet کلیک کنید. برای اتصالات وای فای از سمت چپ گزینه Wi-Fi را انتخاب کنید. سپس روی Advanced Settings بزنید. برای اتصالات لن گزینه Ethernet را انتخاب کنید. آدرس آی پی دستگاه در این بخش قرار دارد.
نحوه پیدا کردن آدرس آی پی در ویندوز 7، 8 و 8.1
روی آیکون Network Connection در تسکبار کلیک کنید. سپس وارد بخش Network and Sharing Center شوید. اگر اینترنت وای فای دارید، روی گزینه Wireless Network Connection و اگر اینترنت LAN دارید روی گزینه Local Area Connection بزنید و سپس Details را انتخاب کنید.
نحوه پیدا کردن آدرس آی پی در ویندوز با CMD
روی منوی استارت کلیک کنید. سپس CMD را تایپ کنید و روی Command Prompt بزنید.
در Command Prompt عبارت زیر را تایپ کنید و دکمه Enter را بزنید:
در بخشهای مشخص شده IP وجود دارد.
نحوه پیدا کردن آدرس IP در مک
برای پیدا کردن آدرس IP در مک روی منوی APPLE بزنید. سپس روی System Settings کلیک کنید.
از سمت چپ روی گزینه Network کلیک کنید.
حال بر حسب نوع اینترنت خود یکی از موارد زیر را انتخاب کنید:
Wi-Fi
Ethernet
روی گزینه Details در کنار اینترنت خود کلیک کنید. سپس TCP/IP را انتخاب کنید. آدرس آی پی در این بخش قرار دارد.
نحوه پیدا کردن آدرس IP در iOS
برای پیدا کردن آدرس IP در iOS وارد Settings شوید. سپس روی Wi-Fi بزنید.
حال روی آیکون i در کنار نام اینترنت خود بزنید.
هر دو آدرس IP دستگاه در این بخش قرار دارد.
نحوه پیدا کردن آدرس IP در اندروید
برای پیدا کردن آدرس IP در اندروید وارد Settings شوید. سپس روی Connections بزنید.
Wi-Fi را انتخاب کنید. سپس روی آیکون چرخ دنده در کنار اینترنت خود بزنید.
حال روی View more بزنید. در این بخش آدرس آی پی دستگاه وجود دارد.
remote address چیست؟
remote address یا آدرس IP راه دور همان آدرس موردنیاز برای دسترسی به دسکتاپ از راه دور است. بسیاری از افراد مواقعی که دور از دفتر یا خانه هستند، نیاز دارند به فایلهای روی رایانه شخصی خود دسترسی داشته باشند. حتی برخی از آنها برای نظارت بر دوربینهای امنیتی به این آدرس ip نیاز دارند تا مطمئن شوند محیط کار یا خانه در نبود آنها کاملا امن است. اگر این آدرس را ندانید، طبیعتا دسترسی از راه دور شما به دسکتاپ محیط کار امکانپذیر نخواهد بود.
Mac Address چیست؟ برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
ای پی ان چیست؟
ای پی ان یا نام نقطه دسترسی (APN) گیتی میان یک شبکه تلفن همراه GSM، GPRS، 3G یا 4G و یک شبکه کامپیوتری دیگر (اغلب اینترنت عمومی) است. دستگاه تلفن همراهی که اتصال داده را برقرار میکند باید با یک پیکربندی APN به شرکت مخابراتی ارائه شود. اما دلیل استفاده از apn چیست؟ Apn آدرس ip مناسبی که دستگاه باید در شبکه با آن شناخته شود، ضرورت یا عدم ضرورت شبکههای خصوصی و تنظیمات امنیتی درست شبکه را تعیین میکند.
بلک لیست و وایت لیست آدرس IP
گاهی به دلایل امنیتی احساس میکنید نیاز است آدرس ip خود را در بلک لیست یا وایت لیست قرار دهید تا امکان دسترسی به آن را محدود کنید. این اقدامات امنیتی جلوی هرزنامهها و حملات هک را تا حد امکان میگیرد.
- با لیست سیاه یا بلک لیست، عملا آدرسهای خاصی را انتخاب میکنید تا نتوانند به وبسایت، دستگاه یا شبکه شما دسترسی داشته باشند.
- لیست سفید یا وایت لیست درست برعکس عمل میکند. با این کار همه دسترسیها به جز آدرسهایی که بهعنوان IP مجاز انتخاب میکنید مسدود میشوند.
آشنایی با کلاس های آدرس IP
آدرسهای آی پی اعداد 32 بیتی هستند که در قالب اعداد اعشاری نوشته میشوند و با نقطه جدا میگردند. آدرس IP را به 5 کلاس تقسیم میکنند. در ادامه هر 5 کلاس را توضیح میدهیم.
کلاس A
محدوده: 1.0.0.0 تا 126.0.0.0
Subnet Mask پیشفرض: 255.0.0.0
تقسیمبندی شبکه/هاست: 8 بیت برای شبکه، 24 بیت برای هاست
کاربرد: آدرسهای کلاس A برای شبکههای بزرگ با دستگاههای زیاد طراحی شدهاند. اکتت اول قسمت شبکه و سه اکتت باقیمانده قسمت هاست را نشان میدهد. این تنظیمات برای حداکثر 128 شبکه مناسب است که هر کدام دارای حداکثر 16777214 هاست هستند. از این موارد معمولاً توسط سازمانهای بزرگ و ISPها استفاده میشوند.
کلاس B
محدوده: 128.0.0.0 تا 191.255.0.0
Subnet Mask پیشفرض: 255.255.0.0
تقسیمبندی شبکه/هاست: 16 بیت برای شبکه، 16 بیت برای هاست
کاربرد: آدرسهای کلاس B برای شبکههایی با اندازه متوسط در نظر گرفته شدهاند. دو اکتت اول نشاندهنده بخش شبکه و دو اکتت آخر نشاندهنده بخش هاست هستند. این پیکربندی تا 16384 شبکه را راهاندازی میکند که هر کدام تا 65534 هاست میتوانند داشته باشند. دانشگاهها، کسب و کارهای بزرگ و سازمانهای دولتی اغلب از این آدرسها استفاده میکنند.
کلاس C
محدوده: 192.0.0.0 تا 223.255.255.0
Subnet Mask پیشفرض: 255.255.255.0
تقسیمبندی شبکه/هاست: 24 بیت برای شبکه، 8 بیت برای هاست
کاربردها: آدرسهای کلاس C برای شبکههای کوچک مناسب هستند. سه اکتت اول بخش شبکه را مشخص میکنند و اکتت آخر قسمت هاست را نمایش میدهد. این پیکربندی برای 2,097,152 شبکه مناسب است که هر کدام میتوانند دارای حداکثر 254 هاست باشند. کسب و کارهای کوچک و شبکههای خصوصی معمولاً از آدرسهای کلاس C استفاده میکنند.
کلاس D
محدوده: 224.0.0.0 تا 239.255.255.255
کاربرد: آدرسهای کلاس D برای گروههای مولتی کست مناسب هستند. آدرسهای مولتی کست اجازه میدهند یک پکت یا بسته واحد به گروهی از هاستها ارسال شود، و آنها را برای استریم و سایر برنامههای کاربردی که باید دادهها به طور همزمان به چندین گیرنده تحویل داده شوند، مفید میسازد. کلاس D هیچ زیرشبکهای ندارد، زیرا برای آدرسدهی شبکه/هاست استفاده نمیشود.
کلاس E
محدوده: 240.0.0.0 تا 255.255.255.255
کاربرد: آدرسهای کلاس E برای مقاصد آزمایشی و استفاده در آینده هستند. این کلاس برای استفاده عمومی در اینترنت نیست و معمولاً در عملیات شبکهای روزمره دیده نمیشوند.
چه خطراتی آدرس IP را تهدید میکنند؟
سابقه مجرمان سایبری در استفاده از ip آدرس کاربران حسابی خراب است. آنها به روشهای مختلف، از مهندسی اجتماعی گرفته تا تعقیبات آنلاین، آدرس آی پی کاربر را به دست میآورند و به روشهای زیر به او ضربه میزنند:
۱. دانلود محتوای غیرقانونی با آدرس IP کاربر
هکرها به کررات از آدرسهای هک شده برای دانلود محتوای غیرقانونی استفاده میکنند. از فیلم و موسیقی گرفته تا ویدیوهای غیرقانونی که شرایط isp شما را نقض میکند. طوری که بدون آنکه اشتباهی کرده باشید، توجه مجریان قانون را به خود جلب کنید. آش نخورده و دهن سوخته!
۲. ردیابی موقعیت مکانی کاربر
هکری که آدرس ip کاربر را داشته باشد، از این اطلاعات به راحتی به موقعیت جغرافیایی او دست پیدا میکند و تا نام محله و کوچه را هم پیدا میکند. این اتفاق امنیت خانه را تحتالشعاع قرار میدهد.
۳. حمله مستقیم به شبکه کاربر
پیدا کردن آدرس ip اولین قدم برای اجرای یک حمله مجرمانه است. از محبوبترین این حملات میتوان به DDoS اشاره کرد که در آن واحد حجم زیادی درخواست به سمت سیستم یا سرور میفرستد و آن را از پا میاندازد. این حمله معمولا علیه سیستمهای محیط کار و سرویسهای بازی ویدیویی انجام میشود.
۴. هک کردن دستگاه کاربر
کاربر برای اتصال به اینترنت، پورتها و آدرس ip خود را به اشتراک میگذارد. برای هر آدرس ip هزاران پورت وجود دارد و هکری که ip شما را میشناسد، میتواند با امتحان کردن این پورتها، راه خود را به دستگاه شما باز کند. به همین راحتی از یک آدرس ساده شروع میشود و به تصاحب کامل تلفن همراه و حتی سرقت دادههای مهم او میرسد. احتمال نصب بدافزار روی دستگاه کاربر هم وجود دارد.
چطور از آدرس IP خود محافظت کنیم؟
یکی از بهترین رویکردها برای محافظت از اطلاعات شخصی و هویت کاربر، پنهانسازی آدرس ip است. دو روش محبوب برای این کار وجود دارد. میتوانید از پروکسی سرور استفاده کنید یا به شبکههای خصوصی مجازی (VPN) روی بیاورید. اما این دو چه فرقی دارند؟
پروکسی سرور در واقع یک سرور واسطه است که ترافیک کاربر از دل آن هدایت و مسیریابی میشود:
- سرورهای اینترنتی که بازدید میکنید فقط آدرس IP آن پروکسی سرور را میبینند؛ آدرس IP شما کاملا از نظرها پنهان است.
- هنگامی که آن سرورها اطلاعاتی برای کاربر ارسال میکنند، این اطلاعات ابتدا به سمت پروکسی سرور میرود و بعد به سمت دستگاه کاربر هدایت میشود.
یکی از اشکالات مهم پروکسی سرورها این است که زمینه جاسوسی را برای سرویسهای ارائه دهنده فراهم میکند. یعنی کاربر باید از پروکسیهای معتبر و قابل اعتماد استفاده کند. مسئله تبلیغات را هم نباید فراموش کرد. اما گویا VPN راه حلهای بهتری ارائه میدهد؛ چراکه:
- وقتی کامپیوتر، گوشی هوشمند یا تبلت خود را به VPN وصل میکنید، دستگاه طوری عمل میکند که گویی در شبکه محلی VPN قرار گرفته است.
- کل ترافیک شبکه از طریق یک اتصال امن به VPN ارسال میشود.
- حالا که به نظر میرسد رایانه در شبکه محلی VPN قرار گرفته باشد، میتوان به طور کاملا ایمن به منابع شبکه محلی دسترسی داشت؛ حتی زمانی که در کشور دیگری حضور داشته باشید.
- از دیگر مزیتهای vpn میتوان به دسترسی به وبسایتهای مسدود شده اشاره کرد که برای گشتوگذار در اینترنت مفید است.
arp چیست؟ برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
جمعبندی
همانند دنیای واقعی که هر مکانی دارای آدرسی منحصربهفرد است، در دنیای مجازی نیز باید هر دستگاه متصل به شبکه دارای آدرس اختصاصی باشد. حال آدرسهای استفاده شده در شبکههای مجازی با نام IP Address شناخته میشوند. در حالت کلی دو نوع IP وجود دارد، IPv4 و IPv6.
پروتکل DHCP وظیفه اختصاص دادن آیپی به هر دستگاه متصل به شبکه را دارد و باید مطمئن شود که هر سیستم از IP منحصربهفردی استفاده میکند. در این مقاله بهصورت کامل به بررسی پروتکل IP آدرس پرداختیم و با انواع مختلف آن (چه از نظر ورژن و چه از نظر عمومی یا خصوصی) آشنا شدیم. امید است تا توانسته باشیم با انتشار این محتوا کمکی در حل سؤالات کاربران عزیز بکنیم.
سوالات متداول
منظور زمانی است که به دو دستگاه در یک شبکه یک آدرس آی پی داده شود.
روترها از آدرس آی پی برای ارسال بستهها در بین شبکهها استفاده میکنند.
Subnet mask تقسیمبندی شبکه و هاست یک آدرس آی پی را تعریف میکند.
Comments (2)
عالی بود
ممنون، عالی بود