رم ddr5 گام بعدی در ارتقای عملکرد سیستم های رایانه ای

نویسنده:

دسته:

تاریخ انتشار:


DDR5 یا Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random-Access Memory آخرین فناوری در زمینه DDR SDRAM (Synchronous Dynamic Random-Access Memory) است. این رم که به عنوان جانشین DDR4 طراحی شده، پیشرفت‌های قابل‌توجهی در زمینه عملکرد، کارایی و تراکم داشته است و می‌تواند در زمینه بازی‌های نسل بعدی، محتوای حرفه‌ای، حجم کاری فشرده و... ایدئال عمل کند. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی رم DDR5 بپردازیم و ویژگی‌های آن را توضیح دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

تکامل DDR

تاریخچه DDR به اواخر دهه 1990 برمیگردد. با طراحی DDR1 SDRAM جهشی قابل توجه در SDRAM (Synchronous Dynamic Random-Access Memory) ایجاد شد. نسلهای بعدی یعنی DDR2، DDR3 و DDR4 نیز پیشرفت‌های بیشتری نسبت به نسخه‌های قبلی خود داشتند و در نرخ انتقال داده، ظرفیتها و کارایی و... تغییرات به خصوصی ایجاد کردند. برای درک بهتر تفاوتها می‌توانید جدول زیر را مشاهده کنید:

نوع رمDDR1 (2000)DDR2 (2003)DDR3 (2007)DDR4 (2014)DDR5 (2020)
سرعت کلاک (MHz)200-400400-800800-16001600-32004800-8800+
پهنای باند (GB/s)2.4-3.23.2-6.46.4-12.812.8-25.638.4-76.8+

همان طور که می‌توانید در جدول بالا مشاهده کنید، رم DDR5 نسبت به نسخه‌های قبلی خود پیشرفت قابل‌توجهی از نظر سرعت کلاک و پهنای باند داشته است. همین امر موجب بالا رفتن سرعت انتقال داده‌ها و بهبود پاسخ‌دهی سیستم می‌شود. به ویژه زمانی که برنامه‌ها برای اجرا به شدت به رم متکی باشند. 

ویژگی‌های رم DDR5

در این بخش ویژگی‌های رم DDR5 را بررسی می‌کنیم تا به درک جامعی از قابلیت‌ها و پتانسیل‌های آن برسید. 

سرعت

این رم سرعت پایه بالاتری نسبت به نسلی قبلی خود دارد. سرعت یک رم استاندارد DDR5 از 4800 مگاهرتز شروع می‌شود. در صورتی که حداکثر سرعت رم DDR4 3200 مگاهرتز است. این ویژگی موجب می‌شود تا داده‌ها سریعتر انتقال پیدا کنند. پاسخگویی سیستم بهبود یابد و عملکرد کلی سیستم پیشرفت کند. در نتیجه برنامه‌های سنگین نیز روان‌تر اجرا شوند. 

سرعت رم  ddr5

با انواع rom، آشنا شوید.

پهنای باند

این رم پهنای باند بالاتری هم دارد. رم DDR5 می‌تواند پهنای باند 64 گیگابایت در ثانیه را ارائه دهد. یعنی پهنای باند نسخه قبلی را دو برابر کند. در نتیجه جریان داده‌ها روانتر می‌شود و مدیریت بارهای کاری نیز بهبود می‌یابد. 

ظرفیت

DDR5 از نظر ظرفیت حافظه در هر ماژول نیز یک جهش بزرگ را ارائه کرده است. این رم می‌تواند 512 گیگابایت در هر ماژول ارائه دهد. در حالی که این ظرفیت برای رم DDR4 16 گیگابایت در هر ماژول است. البته تمامی کاربران به این میزان ظرفیت نیاز ندارند اما کاربرانی که با داده‌های کلان کار می‌کنند، میتوانند به سادگی با این رم کارهای خود را پیش ببرند. در حال حاضر ماژولهای در دسترس DDR5 از 8 گیگابایت تا 128 گیگابایت متغیر هستند. 

ظرفیت رم ddr4

ولتاژ

DDR5 با ولتاژ کمتر (1.1 ولت) در مقایسه با DDR4 (1.2 ولت) کار می‌کند. این کاهش ولتاژ به معنی کاهش مصرف برق و بهبود بهره وری انرژی است. 

تصحیح خطا

یکی از پیشرفت‌های کلیدی در DDR5، معرفی Error Correcting Code (ECC) است. این فناوری به شناسایی و تصحیح خطاهای حافظه کمک می‌کند، ثبات سیستم و یکپارچگی داده‌ها را افزایش می‌دهد. در نتیجه می‌تواند برای برنامه‌های کاربردی و حیاتی مفید باشد. 

معماری کانال‌ها

DDR5 دارای معماری دوکاناله اصلاح شده است. این ویژگی مسیرهای داده‌ای موجود برای ارتباط بین حافظه و CPU را دو برابر می‌کند. این معماری کارایی را بهبود می‌بخشد و منجر به جریان روان‌تر می‌شود. 

معماری کانال رم ddr5

PMIC

از دیگر ویژگی‌های DDR5 می‌توان به PMIC یا مدارهای مجتمع مدیریت نیرو اشاره کرد. این PMICها موجب تنظیم دقیق‌تر نیرو می‌شوند. در نتیجه پایداری رم را بهبود می‌بخشند و اورکلاک کردن هدروم را برای ارتقای عملکرد راحت‌تر می‌کنند. 

Burst Length

منظور از Burst Length میزان داده‌هایی است که می‌توان به طور متوالی و بدون نیاز به تازه کردن آدرس حافظه انتقال داد. اندازه Burst Length رم DDR5 دو برابر بیشتر از DDR4 است. 

صف‌های فرمان

Command Queues به کنترل‌کننده‌های حافظه اجازه می‌دهند تا داده‌های اضافی را که ممکن است به زودی موردنیاز واقع شوند، از قبل بررسی و آماده کنند. DDR5 می‌تواند از صف‌های فرمان طولانی‌تری پشتیبانی کند و داده‌های بیشتری را آماده کند. 

رم سرور چیست؟ همچنین پیشنهاد می دهیم با رم سرور بیشتر آشنا شوید.

تفاوت DDR4 و DDR5 

متخصصین در زمینه‌های مختلف این دو رم را با هم مقایسه کرده‌اند. نتایج به طور کلی نشان می‌دهد که DDR5 افزایش عملکرد همه جانبه را ارائه می‌دهد به ویژه زمانی که می‌خواهید از برنامه‌های کاربردی با پهنای باند فشرده مثل برنامه‌های ویرایش ویدئو، محاسبات علمی، رندر سه بعدی و... استفاده کنید. اما سؤال اینجاست که آیا همه کاربران این افزایش عملکرد را نیاز دارند؟ بسیاری از کاربرانی که از سیستم خود در حد کارهای روزمره مانند وب‌گردی یا اجرای برنامه‌های ساده استفاده می‌کنند، به این حجم از راندمان نیازی ندارند. 

کاربرانی که از رم‌های DDR5 استفاده می‌کنند، پیشرفت قابل‌توجهی را در سیستم خود متوجه شده‌اند. پاسخگویی سیستم بهبود می‌یابد و انجام چندین وظیفه به صورت هم‌زمان راحت‌تر می‌شود. به ویژه زمانی که می‌خواهید با فایل‌های بزرگ و برنامه‌های سنگین کار کنید. البته محدودیت‌هایی هم در این زمینه وجود دارد که مهم‌ترین آن هزینه بالای رم کامپیوتر DDR5 است. علاوه بر این، وقتی از سیستم خود برای کارهای روزمره و ساده استفاده کنید، هیچ تفاوتی بین این دو رم وجود ندارد. در ادامه بهتر در مورد فرق DDR4 با DDR5 توضیح می‌دهیم.

DDR4 در سال 2014 عرضه شد و کارایی بسیار بهتری را نسبت به نسخه‌های قبلی خود ارائه کرد. DDR4 استاندارد با سرعت‌های 2133 تا 3200 مگاهرتز کار می‌کند و ظرفیت هر ماژول به 16 گیگابایت می‌رسد. DDR5 در سال 2020 عرضه شد و پیشرفت‌های بسیاری را در زمینه سرعت، پهنای باند، ظرفیت و کارایی ارائه کرد. سرعت پایه برای DDR5 از 4800 مگاهرتز شروع می شود که به طور قابل‌توجهی از DDR4 بالاتر است. علاوه بر این، پهنای باند DDR5 دو برابر DDR4 است و به 64 گیگابایت در ثانیه می رسد. به طور کلی در زمان طراحی این رم، DDR4 را به عنوان پایه در نظر گرفتند تا همه چیز از آن بالاتر باشد. به طور کلی تفاوت DDR5 با DDR4 عبارتند از:

تفاوت رم ddr4 و رم ddr5

سرعت و پهنای باند

DDR5 دارای سرعت کلاک و پهنای باند قابل‌توجهی در مقایسه با DDR4 است. همین امر باعث بالا رفتن سرعت انتقال داده بین حافظه و پردازنده می‌شود و عملکرد کلی سیستم را بهبود می‌بخشد. 

ظرفیت 

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم رم DDR5 پتانسیل ظرفیت حافظه بسیار بزرگ‌تری را در هر ماژول ارائه می‌دهد و به صورت تئوری به 512 گیگابایت در هر ماژول می‌رسد. در حالی که این رقم برای DDR4 تنها 16 گیگابایت است. این قابلیت برای کاربرانی که با داده‌های کلان کار می‌کنند، بسیار قابل توجه است. 

ظرفیت رم ddr5

راندمان

DDR5 در مقایسه با DDR4 برق و انرژی کمتری مصرف می‌کند. 

راندمان رم ddr5

IPv6 چیست؟ پیشنهاد می دهیم با IPv6 بیشتر آشنا شوید.

هزینه

در حال حاضر قیمت DDR5 به طور قابل‌توجهی از DDR4 بالاتر است و همین امر باعث می‌شود تا بسیاری از کاربران نتوانند این رم را برای کامپیوتر خود تهیه کنند. 

پذیرش از سوی کاربران

DDR5 یک فناوری نسبتاً جدید است و هنوز در مراحل اولیه پذیرش توسط کاربران قرار دارد. این بدان معناست که مادربردها و پردازنده‌های سازگار با DDR5 در حال حاضر محدود هستند. در واقع، اگر کاربری بخواهد رم خود را به DDR5 ارتقا بدهد، باید برای مادربرد و پردازنده جدید نیز هزینه کند. 

افزایش عملکرد

ارتقای عملکرد ارائه شده توسط DDR5 در مقایسه با DDR4 می‌تواند با توجه به برنامه متفاوت باشد. در برخی موارد این تأثیر کم است. همان طور که گفتیم اگر بخواهید از این رم‌ها برای کارهای روزمره استفاده کنید، تأثیر خاصی را مشاهده نخواهید کرد. در حالی که تأثیر آن را به وضوح برای اجرای برنامه‌های سنگین مثل بازی‌های سطح بالا و برنامه‌های ویرایش ویدئو می‌توانید ببینید. 

افزایش عملکرد رم ddr5

آینده‌نگری

اگر می‌خواهید یک کامپیوتر جدید بخرید، پیشنهاد ما این است که در صورت محدود نبود بودجه سراغ گزینه‌هایی بروید که رم DDR5 دارند. زیرا این گونه می‌توانید نیاز خود را برای آینده برطرف کنید. فناوری به سرعت پیشرفت می‌کند و با خرید سیستم مجهز به رم DDR5 نیازهای خود را برای اجرای برنامه‌های نسل بعدی رفع می‌کنید.

بالاخره کدام رم بهتر است؟ DDR5 یا DDR4؟

همه چیز به نوع فعالیت و بودجه شما بستگی دارد. اگر نمی‌توانید زیاد هزینه کنید و در عین حال فعالیت شما در حد انجام کارهای سبک و روزمره است، بهتر است سیستمی با رم DDR4 بخرید. اگر اهل بازی و اجرای برنامه‌های سنگین هستید، باز هم با رم DDR4 می‌توانید این کار را انجام دهید؛ اما این مورد را هم باید در نظر داشته باشید که دنیای گیم و برنامه‌های ویرایشی و... روز به روز پیشرفته‌تر می‌شود و ممکن است سیستم شما یک برنامه تازه منتشر شده را نتواند اجرا کند. اگر قصد دارید سیستم خود را برای چندین سال نگه دارید، بهترین کار این است که رم DDR5 را تهیه کنید تا بتوانید برنامه‌های منتشر شده در آینده را هم به راحتی اجرا کنید. 

لایو استریم چیست؟ برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.

سخن نهایی

در این مقاله به بررسی رم DDR5 پرداختیم و ویژگی‌های آن را برشمردیم. علاوه بر این، DDR5 را با نسخه قبلی آن یعنی DDR4 مقایسه کردیم. این رم مناسب کاربرانی است که می‌خواهند برنامه‌های کاربردی و سنگینی اجرا کنند و سیستم آنها باید توان انجام این کار را داشته باشد. علاوه بر این، می‌خواهند کامپیوتر خود را چند سالی نگه دارند و قصد خرید سیستم دیگری را ندارند. در نتیجه با خرید سیستمی که مجهز به این رم است، آینده را هم تضمین می‌کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


مقالات مرتبط

data deduplication چیست

آشنایی با تکنولوژی + Data Deduplication کاربردها

ذخیره‌سازی درست داده‌ها از مهم‌ترین دغدغه‌های کسب و کارها، سازمان‌ها و به طور کلی گروه‌هایی است که با حجم زیادی...

آموزش نصب و راه‌اندازی vSAN

آموزش نصب و راه‌اندازی vSAN

vSAN یک سیستم ذخیره‌سازی نرم‌افزارمحور است که به عنوان بخشی از پلتفرم مجازی‌سازی Vmware یا vSphere ارائه شده و امکان...

انکلوژر چیست؟ معرفی کاربردهای Enclosure

انکلوژر چیست و معرفی کاربردهای Enclosure

فرض کنید یک لپ‌تاپ قدیمی دارید که هارددیسک آن سالم است. اطلاعات مهم و زیادی را هم در این هارد...