مجازی ساز vmware vsphere چیست و آشنایی کامل با روش کار آن
vsphere چیست؟ طی دو دهه گذشته، عملکرد سازمانها و کسب و کارها نسبت به سالهای قبل تغییرات بسیار زیادی پیدا کرده است. منابع و دادههای مربوط به کسب و کارها یا سازمانها به حدی گسترده شده است که برای ذخیره سازی و به حداکثر رساندن عملکرد خود باید از راه حلهای مختلف دیگر، مثل مجازی ساز استفاده کنند.
اگر یک کسب و کار بخواهد به صورت عادی فعالیتهای خود را انجام دهد، نیاز به پرداخت هزینه بسیار زیاد برای بهینه سازی سرعت عملکرد مجموعه خود خواهد داشت. اما با کمک مجازی ساز، میتوان هزینههای سازمانی را تا حد زیادی کاهش داد. یک کسب و کار باید توانایی ایجاد یک یا چند نمونه مجازی سازی از برنامههای نرم افزاری و سخت افزاری مختلف را داشته باشد.
تنها در این صورت است که انعطاف پذیری و توانایی بخشهای فناوری اطلاعات در آن سازمان افزایش پیدا میکند. در ادامه این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که vsphere چیست. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید.
VMware vSphere چیست؟
VMware vSphere یک مجموعه هایپروایزر و مدیریتی است که در اصل بهعنوان یک راهحل مجازیسازی برای ارائهدهندگان زیرساخت it طراحی و عرضه شده و چند جزء اصلی دارد که در بخشهای بعدی مفصل درمورد آنها صحبت میکنیم. vSphere تنها یکی از راهحلهای مجازیسازی VMware و یک برنامه فوقالعاده پیشرفته است که پلتفرمی برای مدیریت متمرکز ماشینهای مجازی در اختیار کاربران میگذارد.
vSphere را در ابتدا بهعنوان یک زیرساخت VMware میشناختند که اوایل دهه ۲۰۰۰ بهعنوان مجموعهای از محصولات مجازیسازی روانه بازار شد و از آن زمان به بعد، نامش بارها تغییر کرد. این محصول بهطور کلی در دو نسخه روانه بازار میشود؛ استاندارد و شرکتی.
- VMware vSphere Standard برای کسب و کارهای کوچکی که به دنبال راه اندازی مجازیسازی با مدیریت متمرکز هستند یک انتخاب عالی است.
- vSphere Enterprise Plus Edition از ویژگیهای خوبی برای انتقال مراکز داده به محیطهای رایانش ابری برخوردار است.
چه کسانی بیشتر از VMware vSphere بهره میبرند؟
VMware بهعنوان یک عنصر پیشرو در بحث مجازیسازی سرور، نقش مهمی در شبکه و مدیریت آن ایفا میکند. بهطوری که علاوه بر پشتیبانی اولیه از vSwitch و dvSwitch، موقع اجرای NSX از Open vSwitch هم پشتیبانی میکند و عملا تلاش میکند روابط خود را با مدیران شبکه توسعه دهد.
از سوی دیگر دامنه خدمات vSphere به فضای ذخیرهسازی هم رسیده است. برای مثال vSAN یک ویژگی ذخیرهسازی مجازی مجاز در vSphere است که مدیریت آن از طریق vCenter انجام میشود. حتی اگر هزینه ویژگی vSAN را نپردازید، این راهحل مجازیسازی با راه حلهای ذخیرهسازی شخص ثالث هم یکپارچگی قابل قبولی دارد.
VMware vSphere چه زمانی منتشر شد؟
جزء اصلی vSphere از هایپروایزر ESXi تشکیل شده که برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ تحت نسخه ۴.۱ معرفی شد. قبل از این نسخه، VMware نمونههای متفاوتی از هایپروایزر را تولید میکرد که قدمتشان به اوایل سال ۲۰۰۲ بازمیگردد.
نسخه vSPhere 7.0 در اوایل سال ۲۰۲۰ منتشر شد و کوبرنتیز را در قالب پلتفرم VMware’s Tanzu به این مجموعه اضافه کرد. VMware در VMworld 2020 توسعه بخش Tanzu را در قالب همکاری با GitLab و امکان بهروزرسانی Tanzu در انواع پلتفرمهای شخص ثالث که از vSphere استفاده میکنند، اعلام کرد.
انواع مجازی سازی
قبل از اینکه به طور کامل در رابطه با مجازی ساز ویسفر صحبت کنیم، باید ببینیم چند نوع مجازی ساز اساسی وجود دارد. سازمانهایی که قصد ایجاد مجازی سازی دارند، حتماً در رابطه با انواع آن باید اطلاعاتی داشته باشند.
1.مجازی سازی سرور
مجازی سازی سرور، یکی از بهترین راه حلها برای سازمانها و کسب و کارهای بزرگ است که به صورت پیوسته از شبکهها و اینترنت استفاده میکنند. اگر بخواهیم این موضوع را به زبانی سادهتر برای شما بیان کنیم، ابتدا باید در رابطه با عملکرد سرور صحبت کنیم. سرور در هر شبکه میتواند عملکرد متفاوتی داشته باشد.
ولی یکی از مشکلات مربوط به استفاده از سرور این است که سرورها معمولاً قادر به انجام یک عملکرد هستند. یعنی نمیتوان از یک سرور برای انجام عملکردهای متفاوت استفاده کرد. تنها در صورتی باید این مشکل را حل کرد که از یک ابزار یا ماشین فیزیکی برای ایجاد چندین سرور مجازی استفاده کنیم.
- مثلاً فرض کنید ماشین فیزیکی شما یک سیستم نرم افزاری مثل رایانه شخصی است. معمولاً در حالت عادی در هر شبکه، یک سرور وجود دارد. اما با کمک مجازی سازی، ماشین میزبان به چندین سرور مجازی تقسیم میشود. حالا هر یک از سرورها میتوانند عملکردهای متفاوتی داشته باشند. این موضوع به یک کسب و کار کمک میکند تا با کمک یک ماشین فیزیکی و مجازی سازی چندین سرور مختلف را به کار بگیرد و به اهداف خود برسد.
- مجازی سازی سرور بر محدودیت عملکرد سرورها غلبه میکند.
- شما به کمک مجازی سازی سرور قادر خواهید بود مشخصات سیستم عامل خود را متناسب با عملکرد هر سرور پیکربندی کنید. در این حالت در هزینههای نهایی صرفه جویی خواهد شد.
- همچنین با کمک مجازی سازی سرور عملکرد سازمان شما بهبود پیدا خواهد کرد.

2.مجازی سازی شبکه
یکی دیگر از انواع مجازی سازی، مجازیسازی شبکه نام دارد. مجازی سازی شبکه به دو دسته تقسیم میشود.
· مجازی سازی شبکه داخلی
یکی از انواع آن مجازی سازی شبکه داخلی است. در مجازی سازی داخلی سازمان باید یک زیرساخت برای شبکه ایجاد کند و این زیرساخت در یک محیط مجازی ایجاد میشود. منظور از مجازی سازی شبکه داخلی، فضایی است که یک کسب و کار در داخل یک ماشین فیزیکی ایجاد میکند. این ماشین فیزیکی میتواند یک نرمافزار مثل رایانه باشد. با کمک مجازی سازی شبکه میتوان یک فضا برای ارتباط بین دستگاه و کاربر ایجاد کرد.
·مجازی سازی شبکه خارجی
یکی دیگر از انواع مجازی سازی شبکه، مجازی سازی شبکه خارجی نام دارد. در این نوع مجازی سازی چند شبکه فیزیکی مختلف به یک واحد شبکه مجازی متصل میشود. وجود هر دو نوع شبکه مجازی سازی برای یک کسب و کار ضروری است. مجازی سازی شبکه خارجی و داخلی باعث بهبود عملکرد زیرساخت کسب و کار شما خواهد شد.
3.مجازی سازی دسکتاپ
مجازی سازی دسکتاپ یکی دیگر از انواع مجازی سازی است که به کسب و کار کمک میکند زمانی که کاربران به سیستم و سخت افزار دسترسی ندارند، باز هم بتواند وارد محیط کاربری مجازی خود شود. با این روش حتی اگر پرسنل و کارکنان به صورت فیزیکی سر کار حضور نداشته باشند، باز هم تنها با کمک یک نرم افزار و اینترنت میتوانند مجدداً وارد فضای کاری خود شوند. مجازی سازی دسکتاپ یک انتخاب کاملاً مناسب برای کنترل کسب و کار از راه دور و جمع آوری و منظم ساختن دادههاست.

پلتفرم vmware vsphere چیست؟
پلتفرم ویسفر یا (vmware vsphere) یک پلتفرم یا مجموعه کامل برای مجازی سازی سرور است. همانطور که گفته شد، فرآیند مجازی سازی سرور به کسب و کار کمک میکند تا در یک ماشین فیزیکی مثل یک نرم افزار چندین سرور مختلف را قرار دهد. دلایل مختلفی وجود دارد که ما پلتفرم را یک مجموعه تلقی میکنیم.
پلتفرم ویسفر از تعداد زیادی محصولات تشکیل شده است که در نهایت یک مجموعۀ بزرگ را برای مجازی سازی سرور تشکیل میدهد. به عنوان مثال برنامه آفیس را تصور کنید که از چهار برنامه مختلف دیگر ساخته شده است. تمامی برنامههای آفیس در مجموع باعث میشوند که بتوان فایلهای متناسب با نیاز کار را ایجاد کرد.
پلتفرم ویسفر نیز همین نقش را در مجازی سازی سرور برعهده دارد. در این پلتفرم ویژگیها یا امکاناتی قرار دارد که به سازمان و کسب و کار کمک میکند فرآیند مجازی سازی سرور را بهتر انجام دهند. همچنین با کمک پلتفرم ویسفر مدیریت سرور راحتتر انجام خواهد شد.
دلایل مهم بودن ویسفر در مجازی سازی چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارد که سازمانها و کسب و کارها برای مجازی سازی به پلتفرم ویسفر نیاز پیدا کنند.
- انجام فرآیند مجازی سازی سرور کار چندان راحتی نیست و نیاز به ابزارهای گوناگونی دارد. در صورتی که یک کسب و کار مجازی سازی سرور را انجام دهد، هزینه نگهداری از دادهها به حدی زیاد خواهد شد که فرصتی برای سرمایهگذاری باقی نخواهد ماند.
- از طرفی خود فرآیند مجازی سازی سرور یا مجازی سازی شبکه، پرهزینه است. برای اینکه فرآیند مجازی سازی با یک روش معقول و به صرفه انجام شود، باید از پلتفرم ویسفر استفاده کرد.
- یکی دیگر از ویژگیهای مهم این پلتفرم، این است که یک شرکت یا کسب و کار با کمک این پلتفرم قادر است چند رایانه شخصی یا هر ماشین مجازی و فیزیکی دیگری را تنها روی یک سرور قرار دهد. به عبارت دیگر یک کسب و کار میتواند تنها به کمک یک سرور، چندین ماشین مجازی را مدیریت کند. در صورتی که یک کسب و کار بخواهد برای مدیریت هر ماشین مجازی از سرورهای جداگانه استفاده کند، باید هزینه بسیار زیادی را پرداخت کند که به هیچ وجه به صرفه نیست.

ویژگی های پلتفرم vsphere چیست؟
ویژگیهای بی نظیر این پلتفرم باعث شده است به عنوان یک ابزار مناسب و کاربردی در فرآیند مجازی سازی مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه برخی از مهمترین ویژگیهای پلتفرم ویسفر را برای شما بیان میکنیم:
1.پشتیبانی عالی
جدیدترین نسخه این پلتفرم، پشتیبانی بسیار عالی از شبکه و سرور است. این پلتفرم به کسب و کارها و توسعه دهندگان اجازه میدهد که بدون هیچ گونه محدودیت در زیرساخت، برنامههای مدرن را بسازند. منظور این است که کسب و کارها برای ایجاد برنامههای جدید در مجازی سازی سرور و شبکه نیازی به ایجاد زیرساختهای متعدد ندارند.
2.بهبود مدیریت منابع (DRS)
پلتفرم ویسفر از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. نمیتوان برای مدیریت و نظارت بر همه بخشها از نیروی انسانی استفاده کرد. زیرا سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالاست و امکان ایجاد خطا زیاد است.
اما این پلتفرم به کمک یکی از مهمترین اجزای خود یعنی زمان بندی منابع توزیع شده (DRS) تمامی اطلاعات را بین ماشینهای مجازی یا ماشینهای میزبان گروه بندی میکند. این گروه بندی باعث میشود که پلتفرم دستهبندی درستی از اطلاعات داشته باشد و بتواند راحتتر آنها را مدیریت کند.
3.قابلیت ارتقا کلی
زمانی که شما بخواهید از یک نسخه جدید این پلتفرم استفاده کنید، هیچ مشکلی برای دادههای بخشهای مختلف پلتفرم ویسفر وجود نخواهد آمد. این پلتفرم به گونهای طراحی شده است که بتوان تمامی بخشهای آن یا همه هاستهای ESXi را به روزرسانی کرد.
نسخههای قدیمی این پلتفرم از یک مدیر به روزرسانی استفاده میکردند. مدیریت به روزرسانی باعث میشد که امکان ارتقا بخشی از اجزای پلتفرم وجود داشته باشد. اما در جدیدترین نسخه، به صورت اختصاصی امکان به روزرسانی و ارتقا ماشینهای میزبان و سایر بخشهای پلتفرم فراهم شده است.

4.امنیت بالا
این پلتفرم با سرور و شبکههای کسب و کار شما در ارتباط است. بنابراین باید امنیت شبکه بسیار زیادی داشته باشد. پلتفرم ویسفر دارای ویژگیهایی است که امنیت محیط مجازی شما را افزایش میدهد.
- این ویژگیهای امنیتی شامل مدیریت مجوز و امکان رمز گذاری در کل محیط مجازی یا حتی پشتیبانی از بخشهای مختلف است. این امنیت پیشرفته باعث میشود از حملات سایبری به سرور یا شبکه کسب و کار جلوگیری شود.
- همچنین هر فردی که قصد دسترسی به سرور شبکه را داشته باشد، باید احراز هویت شود.
5.تداوم کسب و کار
یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای پلتفرم ویسفر این است که میتواند از کسب و کار شما حفاظت کند. با کمک این پلتفرم، از خراب شدن شبکه یا سرورها جلوگیری میشود. در نتیجه طول عمر کسب و کار شما افزایش پیدا خواهد کرد. در صورتی که این پلتفرم وجود نداشته باشد، فرآیند مجازیسازی ممکن است بسیار طولانی شود. از طرفی امنیت و حفاظت از شبکه چندان قوی نخواهد بود.

6.مدیریت از راه دور
همانطور که گفته شد، یکی از روشهای مجازی سازی، مجازی سازی دسکتاپ است. اگر از پلتفرم ویسفر برای مجازی سازی سرور و دسکتاپ استفاده شود، امکان مدیریت از راه دور وجود خواهد داشت. با کمک این پلتفرم صاحبین کسب و کار یا توسعه دهندگان قادر هستند تا با اتصال به شبکه، وارد فضای کاربری خود شوند و عملکرد کارکنان یا اتفاقات هر ۲۴ساعت را مورد بررسی قرار دهند.
بنابراین با کمک این روش، یک سازمان قادر است چندین شعبۀ مختلف در نقاط دور، داشته باشد و بر عملکرد تمامی کارکنان نظارت کند. این روش بر کاهش هزینههای نهایی نیز تاثیرگذار است. به عنوان مثال فرض کنید که این پلتفرم وجود نداشته باشد و شما بخواهید به عنوان صاحب یک کسب و کار، ۲ شعبه مختلف در نقاط دیگر کشور ایجاد کنید.
شما برای مدیریت و نظارت هر شعبه باید مسئولین خاصی را در نظر بگیرید. این افراد علاوه بر اینکه باید قابل اعتماد باشند، هزینه هنگفتی را نیز بابت نظارت و مدیریت کلی دریافت میکنند. اما شما با کمک پلتفرم ویسفر به تنهایی یا با کمک تنها یک نیروی انسانی دیگر قادر خواهید بود تمامی شعبهها را کنترل و مدیریت کنید.
اجزای vSphere چیست؟
این پلتفرم از چند جزء مختلف تشکیل شده است که بهتر است در رابطه با آن اطلاعاتی داشته باشید.
1. بخش VMware ESXi
در واقع ESXi یک (hypervisor) نوع یک است. ESXi آخرین نسخه از مجموعه (VMware Hypervisor) است. معمولاً وظایف این بخش؛ نگهداری و حفاظت از دادههای موجود در حافظه، کنترل و نظارت مجازی سازی پردازندهها، ذخیره سازی و نگهداری دادههای موجود در سخت افزار ها یا ماشینهای فیزیکی است.

2.بخش vCenter Server
وی سنتر نوعی مرکز کنترل است. این بخش وظیفه مدیریت اصلی را برعهده دارد. همچنین تمامی دادههایی که در سرور جابجا میشود به کمک این بخش کنترل خواهد شد. وی سنتر وظیفه ایجاد API برای ویسفر را بر عهده دارد و کنترل ESXi را نیز انجام میدهد.
3.بخش VMware vSphere Client
این قسمت همان بخشی از پلتفرم ویسفر است که به کاربران یا توسعه دهندگان کسب و کار اجازه میدهد از راه دور بتوانند برنامه را مدیریت و کنترل کنند.
4.بخش VMware vSphere Distributed Switch
این بخش از پلتفرم ویسفر به سرور مجازی اجازه میدهد در یک زمان مشخص به چند میزبان متصل شود. این کار برای بهینه سازی شبکه و کنترل بهتر انجام میشود.
5. بخش VMware Virtual SMP
این قسمت از پلتفرم ویسفر به ماشینهای مجازی کمک میکند که در یک زمان مشخص از چند پردازنده فیزیکی استفاده کنند.
6. بخش vSphere High Availability
این بخش نقش تعمیرات و کنترل ماشینهای مجازی را بر عهده دارد. در واقع اگر ماشینهای مجازی خراب شده یا متوقف شوند، برای راه اندازی مجدد از این قسمت استفاده میشود.
7. بخش VMware vSphere Software Development Kits
این قسمت به شما اجازه میدهد که در پلتفرم ویسفر دسترسیهای بیشتری داشته باشید.
8. بخش VMware Distributed Resource Scheduler (DRS) and Storage DRS
این قسمت نقش به تعادل رسیدن ظرفیت محاسبات را برعهده دارد.

چرا سازمانها به ویسفر نیاز پیدا خواهند کرد؟
به نظر شما علت نیاز سازمانها به vsphere چیست؟ این پلتفرم مجازی سازی قدرتمند به سازمانها اجازه میدهد تا زیرساختهای فناوری اطلاعات خود را بهینه کنند و بهره وری را افزایش دهند. با استفاده از vSphere، سازمانها میتوانند چندین ماشین مجازی را روی یک سرور فیزیکی اجرا کنند؛ در نتیجه هزینهها را کاهش دهند و از منابع بهینه استفاده کنند. این پلتفرم، قابلیت اطمینان و در دسترس بودن بالایی را فراهم کرده و به سازمانها اجازه میدهد تا به سرعت به تغییرات محیط کسب و کار پاسخ دهند.
همچنین vSphereامکان ایجاد یک محیط امن و ایزوله را برای هر ماشین مجازی فراهم میکند. بدون استفاده از VMware vSphere و ابزارهای مشابه، هزینه نگهداری از دادههای وب یا سازمانی به شدت افزایش مییابد. ویسفر در واقع یک بستر جامع شامل اجزای مختلفی مانند ESXi(یک هایپروایزر نوع 1) ، vCenter Server و … است و امکان ایجاد زیرساختهای ابری خصوصی را برای سازمانها فراهم میکند.
رقبای VMware vSphere چه کسانی هستند؟
اگرچه VMware اصلیترین راهحل مجازیسازی در فضای هایپروایزر است، نمیتوان وچود رقیبان بزرگ و کوچک را نادیده گرفت. برای مثال از بزرگترین رقیبان آن میتوان به مایکروسافت با پلتفرم مجازیسازی Hyper-V اشاره کرد. Hyper-V روی سرور ویندوز گنجانده شده و بیدردسر در اختیار تمام کاربران این سیستم عامل قرار میگیرد. همچنین بسیاری از ارائهدهندگان خدمات ابری از پروژه منبع باز KVM استفاده میکنند. این پلتفرم در قالب یک نسخه تجاری از توزیعکنندگان استاندارد لینوکس سازمانی شامل منتشر میشود. Citrix نیز یک Hypervisor به نام XenServer ارائه میکند که بر اساس پروژه منبع باز Xen طراحی و اجرا شده است.
برای مطالعه بیشتر درباره محصولات VMware، مقاله vmware horizon چیست؟ را از دست ندهید.
مزایا و معایب VMware vSphere
VMware vSphere همانند تمام پلتفرمهای نرمافزاری، مزایا و معایب خاص خود را دارد. بزرگترین مزیت استفاده از آن پایداری و قابلیت اعتماد است. از آنجا که این پلتفرم مجازیسازی بهطور گسترده بهعنوان یک پیشرو در این صنعت شناخته میشود، تا دلتان بخواهد، اطلاعات و مقالات متنی و ویدیوهای آموزشی در مورد راه اندازی و استفاده از آن پیدا میکنید.
مزایای استفاده از ویسفر
ویسفر با مجموعه ویژگیهای قدرتمند و قابلیتهای پیشرفته خود، مزایای متعددی برای کسب و کارها ارائه میدهد. اگر کنجکاوید که بدانید مزایای استفاده از vsphere چیست، به موارد زیر نگاهی بیندازید.
افزایش بهره وری از سختافزار و صرفهجویی در هزینهها: یکی از مزایای اصلی VMware vSphere، توانایی آن در بهینه سازی استفاده از سخت افزار از طریق مجازی سازی است. ویسفر با ادغام چندین ماشین مجازی (VM) بر روی یک سرور فیزیکی واحد به سازمانها کمک میکند تا تراکم سرور بالاتری را به دست آورند و گسترش بیرویه سرورهای فیزیکی را کاهش دهند. این امر از طریق به حداقل رساندن نیاز به سرورهای فیزیکی اضافی، مصرف برق و نیازهای خنک کننده به صرفه جویی قابل توجه در هزینهها منجر میشود. علاوه بر این، استخر منابع (resource pooling) و تخصیص پویای vSphere امکان استفاده کارآمد از منابع محاسباتی را فراهم میکند و به سازمانها اطمینان میدهد که برنامههای کاربردی CPU، حافظه و ذخیره سازی مورد نیاز خود را دریافت میکنند.
قابلیت مقیاس پذیری و انعطاف پذیری بالا: vSphere به شما امکان میدهد تا به راحتی زیرساخت فناوری اطلاعات خود را بزرگ یا کوچک کنید و آن را با نیازهای متغیر کسب و کار خود هماهنگ سازید. با استفاده از ویژگیهایی مثل vMotion وDRS میتوانید به سادگی ماشینهای مجازی را جابهجا کنید و منابع را به طور خودکار بین سرورها توزیع نمایید. این مسئله باعث حفظ عملکرد بهینه سیستم میشود و به شما امکان میدهد در صورت نیاز منابع را افزایش یا کاهش دهید. در نتیجه میتوانید با خیالی آسوده تغییرات را مدیریت کرده و وقفههای کاری را به حداقل برسانید.
بهبود قابلیت بازیابی پس از بحران: از دست دادن دادهها و توقف فعالیتهای کسب و کار میتواند عواقب جدی برای سازمانها داشته باشد. VMware vSphere با امکانات پیشرفته خود، به شما کمک میکند تا در برابر حوادث غیرمترقبه مانند آتش سوزی، سیل یا خرابی سخت افزار از اطلاعات محافظت کنید. ویژگیهایی مانند vSphere Replication و SRM، به شما اجازه میدهند تا نسخههای پشتیبان از ماشینهای مجازی خود را در یک مکان دیگر ایجاد کنید. در صورت بروز مشکل میتوانید به سرعت این نسخههای پشتیبان را بازیابی کرده و فعالیتهای خود را در کمترین زمان ممکن از سر بگیرید. این قابلیتها به شما کمک میکنند تا همیشه در دسترس باشید و کسب و کار خود را بدون وقفه ادامه دهید.
مدیریت و خودکارسازی آسان: مدیریت یک مرکز داده پیچیده میتواند کار دشواری باشد. اما با استفاده از vSphere، این کار بسیار سادهتر میشود. vCenter Server مانند یک مرکز کنترل عمل میکند که به شما اجازه میدهد تمام ماشینهای مجازی خود را از یک جا مشاهده، کنترل و مدیریت کنید. همچنین vSphere امکان خودکارسازی بسیاری از کارهای تکراری را فراهم میکند. به عنوان مثال شما میتوانید با استفاده از ابزارهایی مانند vSphere PowerCLI و vRealize Automation، بسیاری از کارهای روزمره را به صورت خودکار انجام دهید و از بروز خطاهای انسانی جلوگیری نمایید. این امر باعث افزایش بهره وری و کاهش هزینههای عملیاتی میشود.
جداسازی (ایزولاسیون): vSphere با جداسازی ماشینهای مجازی از یکدیگر، از تداخل و نفوذ آنها به یکدیگر جلوگیری میکند. این ویژگیها به شما کمک میکنند تا از اطلاعات حساس خود محافظت کنید و کسب و کار خود را در برابر حملات سایبری ایمن نگه دارید.
قابلیت اطمینان و دسترس پذیری بالا: ویسفر با دارا بودن ویژگیهایی مانند HA و FT دسترس پذیری و قابلیت اطمینان سیستم را افزایش میدهد. HA (High Availability) یک مکانیزم خودکار است که در صورت بروز خطا در یک میزبان، ماشینهای مجازی را به صورت خودکار به میزبان دیگری منتقل میکند. این کار باعث میشود که سرویسها به طور مداوم در دسترس باشند و زمان خرابی به حداقل برسد. FT (Fault Tolerance) یک سطح بالاتر از HA است و برای ماشینهای مجازی بسیار حیاتی استفاده میشود. در این حالت، یک کپی زنده از ماشین مجازی به صورت همزمان روی دو میزبان اجرا میشود. این بدان معناست که حتی در صورت بروز خطا در یک میزبان، سرویس بدون هیچ گونه وقفهای ادامه خواهد یافت.
معایب استفاده از ویسفر
شاید بزرگترین مشکل استفاده از vSphere قیمت و پیچیدگی آن باشد. متاسفانه این پلتفرم مجازیسازی کمی هزینهبردار است. گذشته از آن، پیکربندی رابط کنسول وب پیچیدگیهای خاص خود را دارد که مدیران بیتجربه را میترساند.
تفاوت VMware vSphere با سایر پلتفرمهای مجازیسازی
اکنون برای راحت تر شدن تصمیم گیری شما به مقایسه ی VMware vSphere با سایر پلتفرمهای مجازیسازی خواهیم پرداخت، اما پیش از آن بیایید تا با مفهوم برخی اصطلاحات برای مقایسه سازی آشنا شویم:
- نوع: هایپروایزر Type-1 به طور مستقیم روی سختافزار نصب میشود و عملکرد بهتری دارد. هایپروایزر Type-2 روی سیستمعامل نصب میشود.
- هسته: نرمافزار اصلی که مجازیسازی را انجام میدهد.
- سیستم عامل میزبان: سیستم عاملی که هایپروایزر روی آن نصب شده است.
- مجوز: نشاندهنده نوع مجوز مورد نیاز برای استفاده از پلتفرم است.
- مدیریت مرکزی: نرمافزاری که برای مدیریت و کنترل ماشینهای مجازی استفاده میشود.
- قابلیتهای کلیدی: ویژگیهای مهم و برجسته هر پلتفرم.
- پشتیبانی از سیستمعامل مهمان: سیستمعاملهایی که میتوانند روی ماشینهای مجازی نصب شوند.
- شبکهسازی: روشها و ابزارهای مورد استفاده برای مدیریت شبکههای مجازی.
- ذخیرهسازی: روشهای مورد استفاده برای ذخیره دادههای ماشینهای مجازی.
- مقیاسپذیری: توانایی پلتفرم برای افزایش منابع و پشتیبانی از بارهای کاری بیشتر.
- هزینه: هزینه کلی پیادهسازی و نگهداری پلتفرم.
- پیچیدگی: میزان دشواری نصب، پیکربندی و مدیریت پلتفرم.
- موارد استفاده معمول: کاربردهای رایج و مناسب برای هر پلتفرم.
جدول مقایسه VMware vSphere با سایر پلتفرمهای مجازیسازی مشابه
ویژگی / پلتفرم | VMware vSphere | Microsoft Hyper-V | Citrix XenServer / Hypervisor | KVM (Kernel-based Virtual Machine) | Nutanix AHV |
---|---|---|---|---|---|
نوع | هایپروایزر Type-1 | هایپروایزر Type-1 (Core) / Type-2 (Windows) | هایپروایزر Type-1 | هایپروایزر Type-1 | هایپروایزر Type-1 |
هسته | ESXi | Hyper-V | Xen | KVM | AHV |
سیستم عامل میزبان | ندارد (ESXi) | Windows Server | ندارد (XenServer OS) | Linux | ندارد (AHV) |
مجوز | تجاری | تجاری/رایگان (Windows Server) | تجاری/رایگان (XenServer) | متن باز (Open Source) | تجاری |
مدیریت مرکزی | vCenter Server | System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) | Citrix Virtual Apps and Desktops | OpenStack, oVirt, Red Hat Virtualization | Nutanix Prism |
قابلیتهای کلیدی | vMotion, DRS, HA, Fault Tolerance | Live Migration, Failover Clustering, Shielded VMs | Live Migration, GPU Passthrough, Workload Balancing | Live Migration, Overcommitment, Thin Provisioning | Live Migration, Data Locality, Integrated Management |
پشتیبانی از سیستمعامل مهمان | گسترده | گسترده | گسترده | گسترده | گسترده |
شبکهسازی | vSphere Distributed Switch, NSX | Hyper-V Virtual Switch | Open vSwitch | Open vSwitch | AHV Networking |
ذخیرهسازی | vSAN, VMFS | SMB 3.0, ReFS | NFS, iSCSI | iSCSI, NFS | Distributed Storage Fabric (DSF) |
مقیاسپذیری | بسیار بالا | بالا | بالا | بالا | بالا |
هزینه | بالا | متوسط | متوسط/پایین | پایین | متوسط |
پیچیدگی | بالا | متوسط | متوسط | متوسط | متوسط |
موارد استفاده معمول | مراکز داده بزرگ، شرکتها | شرکتهای دارای زیرساخت ویندوز | مجازیسازی دسکتاپ، برنامههای کاربردی | زیرساخت ابری، توسعهدهندگان | زیرساخت همگرا |
نکات مهم
- انتخاب پلتفرم مناسب به نیازها و شرایط خاص شما بستگی دارد.
- هزینه، عملکرد، مقیاسپذیری، قابلیتها و سهولت استفاده از جمله عواملی هستند که باید در نظر گرفته شوند.
- قبل از انتخاب نهایی، بهتر است پلتفرمهای مختلف را آزمایش کنید.
نحوه استفاده از VMware vSphere
در ادامه نحوه استفاده از VMware vSphere را در قالب پنج سناریو مشاهده میکنیم. دقت کنید که تمام این سناریوها نیازمند وجود یک زیرساخت فناوری اطلاعات مقیاسپذیر هستند.
مدیریت از راه دور و راهاندازی شعبات
با vSphere، میتوانید ماشینهای مجازی مربوط به دفاتر شعبات در مناطق دورافتاده را از یک محیط مرکزی و واحد مدیریت کرد. علاوه بر مقیاسپذیری سریع و مدیریت مؤثر منابع، از دیگر مزایای این مدل میتوان به سادهسازی تنظیمات سرور میزبان و به حداقل رساندن هزینهها (با حذف نیاز به تیمهای فناوری اطلاعات محلی در تمام شعبهها) اشاره کرد.
پشتیبانی از مرکز داده و بازیابی از فاجعه
فرض کنید سازمان شما در حال حاضر یک مرکز داده فیزیکی به عنوان ستون فقرات زیرساخت خود دارد. vSphere میتواند برای ساده کردن استراتژیهای بازیابی از فاجعه، با ایجاد یک مرکز داده ثانویه مجازی که در واقع نسخه پشتیبان وبسایت اصلی است، امنیت دادهها در صورت خرابی را تا حد بالایی تضمین کند.
DevOps و توسعه برنامه
هدف DevOps بهبود کارایی فرآیند توسعه نرم افزار است و برای بهبود کارایی، معمولا تعداد منابع فیزیکی افزایش مییابد. vSphere بستری فراهم کرده تا ماشینهای مجازی و کانتینرها وظایف مربوط توسعه برنامه را در حد تقاضا به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
زیرساخت ابر خصوصی
اگر سازمان شما هنوز آماده انتقال به یک ارائهدهنده خدمات ابری عمومی نیست، میتوانید با راهاندازی یک ابر خصوصی از مزایای رایانش ابری بهرهمند شوید. شما از مقیاسپذیری و خدمات بهبودیافتهای که رایانش ابری ارائه میدهد، در کنار کنترلهای دسترسی و اقدامات امنیتی متناسب با نیازهای سازمان خود بهره میبرید و همزمان در هزینههای اجرای زیرساخت فیزیکی و پرداخت حقالزحمه کارکنان بخش IT صرفهجویی میکنید.
محاسبات سنگین (HPC)
رایانش با عملکرد بالا یا همان محاسبات سنگین شامل تجمیع توان محاسباتی برای انجام محاسبات پیچیده است. در این حالت کل قدرت پردازش معمولا برای حل مشکلات مربوط به دادههای بزرگ، هوش مصنوعی، مهندسی، علوم و پزشکی بهکار گرفته میشود. vSphere در راستای برآوردهسازی نیازهای این حوزه کاربردی، نسبت به زیرساختهای سنتی مزایای قابل قبولی ارائه میکند که از نمونه آنها میتوان به مقیاسپذیری و کاهش هزینهها اشاره کرد.
VMware NSX چیست برای اطلاعات بیشتر مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل بیان شد که vSphere چیست و عملکرد آن چگونه است. همچنین اطلاعاتی در رابطه با ویژگیهای این پلتفرم بیان شد. مجازی سازی یک روش مناسب برای مدیریت بهتر کسب و کارهای مختلف است. از مجازی سازی برای پایین آوردن هزینههای نهایی یا اتصال بهتر در شبکه استفاده میشود.
یکی از ابزارهای مناسب برای مجازی سازی، پلتفرم ویسفر است که چندین سال است توسط سازمانهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت نبودن این پلتفرم، فرآیند مجازی سازی به سختی انجام خواهد شد و هزینههای کسب و کار تا حد زیادی افزایش پیدا میکند.
سوالات متداول
VMware vSphere یک پلتفرم مجازیسازی است که توسط شرکت VMware برای مدیریت سرورها و زیرساختهای IT طراحی شده است. این ابزار به سازمانها کمک میکند تا منابع سختافزاری خود را بهطور بهینه استفاده کرده و زیرساختهای خود را مدیریت و نگهداری کنند.
VMware vSphere با تقسیم منابع سرور به ماشینهای مجازی مختلف، امکان استفاده بهینه از منابع سختافزاری را فراهم میکند. این کار باعث میشود که هزینههای اضافی کاهش یافته و عملکرد سرور بهبود یابد.
VMware vSphere بیشتر برای استفاده در محیطهای سروری و تولیدی طراحی شده است، در حالی که VMware Workstation بیشتر برای استفاده شخصی و تست در سیستمهای دسکتاپ است.
VMware vSphere برای کسبوکارهای کوچک، متوسط و بزرگ که نیاز به مجازیسازی و مدیریت منابع سرور دارند، مناسب است. این پلتفرم بهویژه برای سازمانهایی که به دنبال بهینهسازی زیرساخت IT خود هستند، مفید است.
دیدگاهتان را بنویسید