آشنایی کامل با کابل اترنت
کابل اترنت نوعی اتصال فیزیکی بهمنظور برقراری ارتباط شبکهای و اینترنت است که میتواند بسیار پایدارتر و سریعتر از WiFi باشد. در پیادهسازی شبکههای محلی (LAN)، کابل Ethernet جزو اصلیترین مؤلفهها بوده و تقریباً 90 درصد اتصالات بر عهده این نوع سیم است.
اگرچند سالی بیشتر نیست که با اینترنت آشنا شدید و تنها از مودمهای وایرلس بهمنظور ارتباط با شبکه جهانی استفاده میکنید، ممکن است که Ethernet cable واژه جدید برای شما بهحساب آید. ازاینرو در این مقاله سعی میکنیم تا بهصورت کامل به بررسی این نوع سیم خاص بپردازیم تا بهتر از قبل با زیرساختهای شبکه بتوانید آشنا شوید.
کابل اترنت (Ethernet cable) چیست؟
امروزه تقریباً اکثر افراد از لپتاپ و گوشیهای هوشمند برای ارتباط با محیط مجازی بیرون استفاده میکنند. به همین دلیل مودمهای وایرلس یا همان وایفای (WiFi) سهم زیادی از ارتباط میان شبکههای خانگی و ISPها را تشکیل میدهند.
اما اگر از کاربران قدیمی اینترنت هستید و یا از کامپیوترهای رومیزی (desktop computer) استفاده میکنید، حتماً آشنایی نسبی با کابل اترنت دارید. در حقیقت Ethernet cable سیمهای فیزیکی هستند که سیستمها و دستگاهها را به مودم یا روتر وصل میکنند.
شاید در نگاه اول این نوع کابلهای دستوپاگیر به نظر آیند و از نظر کارایی و عملکرد به گردپای اتصالات بیسیم یا همان وایفای هم نرسند، ولی باید گفت که cable اترنت هم از نظر سرعت و هم از نظر پایداری نسبت به دستگاههای ارائهدهنده اتصال بیسیم بسیار بهتر هستند. در ادامه با بررسی دقیقتر ویژگیهای این نوع کابل، بهتر میتوان تصمیم گرفت که آیا اتصال بیسیم بهتر است یا کابل Ethernet!
اتصالی پایدار و با تاخیر کم به لطف کابل اترنت
کابل اترنت که اصطلاحاً به آن کابل شبکه نیز گفته میشود، سیمی سخت (hardwires) بوده که برای ایجاد ارتباطی فیزیکی استفاده میشود. با استفاده از کابل شبکه میتوان سیستمهای کامپیوتری، سوئیچها، روتر، مودم و هر دستگاه دیگری را به شبکه متصل کنید. حال این شبکه میتواند یک نتورک محلی (LAN) و یا اینترنت باشد.
یکی از بزرگترین مزیتهای استفاده از کابل اترنت تاخیر کم در ارتباط و پایداری زیاد آن است. اگر تجربه بازی در گیمنت را با کامپیوتر داشته باشید، باید گفت سیستمهایی که با استفاده از آنها بهصورت دستهجمعی کالاف، کانتر، دوتا، ارباب و بازیهای گروهی دیگری بازی میکردید، با همین کابل اترنت بههم دیگر وصل میشوند.
ارتباطی که با Ethernet cable برقرار میشود نگرانیهای مرتبط با کاهش سرعت، افت باند، کاهش قدرت سیگنال به دلیل دیوار و موانع دیگر را از بین خواهد برد. بازی با کابل Ethernet تجربه تأخیر بسیار پایینی را به ارمغان میآورد که شاید چند ده سال دیگر طول بکشد تا این تجربه با اتصال بیسیم نیز حس شود.
فقط باید مراقب بود که در هنگام استفاده از آن اتصال قطع یا بهاصطلاح سیم unplug نشود. البته برای برطرفکردن این مشکل نیز دوسر کابل طوری طراحی شده است تا بهصورت تصادفی از پورت جدا نشود.
اتصال کابل شبکه به هر دستگاهی با استفاده از تجهیزات جانبی
در سیستمهای کامپیوتری نوین، رفتهرفته شاهد حذف درگاهها و پورتهای مختلف هستیم. تا جایی که در مکبوکهای جدید از محصولات اپل، تنها یک درگاه تایپ سی (USB-C) یا تاندربولت 3 (Thunderbolt 3) وجود دارد. در نتیجه هنگام استفاده از کابل شبکه برای اتصال لپتاپ به شبکه با مشکل روبهرو خواهیم شد.
برای حل این مشکل باید گفت که استفاده از تجهیزات جانبی بهمنظور تبدیل درگاههای مختلف، راهحل خوبی است. برای مثال کامپیوترهایی که از درگاه یواسبی (USB) پشتیبانی میکنند ولی درگاه کابل اترنت ندارند را میتوان با یک آداپتور به شبکه وصل کرد.
از دیگر لوازم جانبی میتوان به سوئیچ شبکه اشاره کرد. با این دستگاه میتوانید یک اتصال اترنت را به چندین ارتباط اترنت تبدیل کنید. بهعنوانمثال میتوان از سوئیچ شبکه برای اتصال Xbox و Chromecast بهصورت همزمان به اینترنت استفاده کرد.
مطالعه بیشتر مقاله آشنایی کامل با انواع سوئیچهای شبکه سیسکو را پیشنهاد می کنیم.
ویژگیهای مهم و کاربردی کابل شبکه (Ethernet cable)
زمانی که صحبت از اتصالی پایدار و بدون خطا پیش میآید، ارتباط فیزیکی با استفاده از کابل اترنت در سطح بالاتری نسبت به اتصال بیسیم (WiFi) قرار میگیرد. زیرا همانطور که اشاره شد اجسام فیزیکی مانند دیوار یا فاصله زیاد میتواند باعث افت ناگهانی سرعت اتصال در ارتباط بیسیم گردد. اما در صورت استفاده از کابل شبکه میتوان گفت که تمامی این مشکلات تقریباً از بین خواهند رفت. مهمترین ویژگیها و مزیتهای Ethernet cable عبارتاند از:
- کابل اترنت بهعنوان یک استاندارد جهانی و بینالمللی در فناوری اینترنتی شناخته شده است. این یعنی هر دستگاه و تجهیزاتی از آن پشتیبانی کرده و با هر سختافزاری میتوان از اتصال اترنت بهره برد.
- Ethernet cable تا 100 متر فاصله هیچ نوع افتی در سرعت اتصال و انتقال دادهها بروز نمیدهد. پس میتوان گفت که در یک شبکه محلی (LAN) تقریباً تمامی فضاهای خالی را میتوان با کابل Ethernet پر کرد.
- سرعت انتقال داده توسط کابل شبکه بر اساس انواع مختلف آن متفاوت است اما باید گفت که این نوع کابل میتواند 10 مگابیت (Mbps) تا 10 گیگابیت (gigabit) سرعت داشته باشد.
هم جنین بهتر است مقاله هرآن چیزی که لازم است درباره راهاندازی شبکه بدانید را بخوانید
انواع دستهبندی کابل اترنت
کابل اترنت بر اساس سرعت و پهنای باندی که ارائه میکند در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرد. این دسته از کابلهای شبکه عبارتاند از:
- Cat 1
- Cat 2
- Cat 3
- Cat 4
- Cat5 cable
- Cat5e
- Cat6
- Cat6a
- Cat 7
- Cat 8
در ادامه بهصورت مختصر به بررسی هرکدام از این کابلها و سرعت انتقال دادههای که ارائه میدهند، خواهیم پرداخت.
کابل اترنت cat 1
این نوع کابل شبکه برای اتصالات تلفن خانگی بسیار مناسب است اما سرعت کمتری نسب به دستهبندیهای دیگر ارائه میکند. از نظر قدمت این نوع کابل شبکه قدیمیترین بوده و در سیمکشی تلفن برخی خانههای قدیمی همچنان استفاده میشود.
کابل اترنت cat 2
نسبت به مورد قبلی از سرعت بیشتری پشتیبانی میکند (4Mbps). در خانههای جدید و امروزیتر برای پیادهسازی شبکه مخابراتی و تلفنی از کابل cat 2 استفاده میشود.
کابل اترنت cat 3
تقریباً همان سرعت کابل قبلی را ارائه میکند ولی پهنای باند و فرکانس بیشتری (تقریباً تا 16 مگاهرتز) از شبکه را به خدمت میگیرد.
برای آشنایی کامل با پشتیبانی شبکه و نکات مهمی که باید بدانید کلیک کنید.
کابل اترنت cat 4
این نوع کابل شبکه برای نتورکهایی که نیاز به فرکانسی تا 20 مگاهرتز دارند مناسب است. لازم به ذکر بوده که استفاده از این نوع کابل برای کسبوکارهای کوچک گزینه خوبی به شمار میآید.
کابل اترنت cat5 cable
سرعتی که این مدل از کابل شبکه در اختیار شما قرار میدهد 100 مگابیت بر ثانیه (100 Mbps) بوده که در کنار پهنای باندی در حدود 100 مگاهرتز (100 Mhz)، تا فاصله 100 متر هیچ افت سرعتی را تجربه نخواهید کرد.
کابل اترنت cat5e
سرعت انتقال داده به لطف این نوع کابل تا 1 گیگابیت بر ثانیه (1 Gbps) بهبود پیدا کرده است و تا فاصله 100 متر، پهنای باند 100 مگاهرتز (100 Mhz) بدون هیچ افت سرعتی ارائه میشود. نکته لازم به ذکر این است که مورد قبلی یعنی cat5 cable دارای 2 عدد twisted pairs بوده درحالیکه این مدل 4 عدد از آن دارد.
کابل اترنت cat6
کابل شبکه cat6 تا فاصله 55 متری میتواند سرعت انتقال دادهای در حدود 10 Gbps (10 گیگابیت بر ثانیه) و پهنای باند 250 Mhz (250 مگاهرتز) را در اختیار کاربران شبکه قرار دهد. همچنین در ساخت آن بافتی بهمنظور محافظت از سیمهای داخل کابل به کار گرفته شده است.
کابل اترنت cat6a
Ethernet cable نوع 6a قادر است دادهها را تا 10 گیگابیت بر ثانیه (10 Gbps) و در پهنای باندی با مقدار 500 مگاهرتز (500mhz) تا مسافت 100 انتقال دهد.
کابل اترنت cat 7
کابل شبکه cat 7 سرعت انتقال دادهای در حدود 10 گیگابیت بر ثانیه (10 Gbps) و پهنای باند 600 مگاهرتز (600 Mhz) را ارائه میکند.
کابل اترنت cat 8
آخرین مدل از دستهبندی کابلهای Ethernet مربوط به cat 8 میشود. کابلی که بسیار پرسرعت و گرانقیمت نیز است. از این مدل از کابل شبکه برای طراحی و پیادهسازی نتورکهای عظیم استفاده میشود.
برای مطالعه بیشتر صفر تا صد راهاندازی شبکه وایرلس را ازدست ندهید.
جمعبندی
شاید در حدود 5 سال پیش و قبلتر که استفاده از کامپیوترهای شخصی (PC) نسب به الان رونق بیشتری داشت، کابلهای اترنت نیز معروفتر بودند. اما امروزه هر فردی بهجای رایانه رومیزی از یک لپتاپ، تبلت و حتی گوشی هوشمند برای انجام امور روزانه خود استفاده میکند. این دستگاهها به دلیل پشتیبانی از ارتباط بیسیم یا همان WiFi، بهراحتی و بدون نیاز به یک کابل فیزیکی به اینترنت وصل میشوند.
اما بااینوجود باز هم نمیتوان ارتباط بیسیم را نسبت به Ethernet cable برتر دانست. کانکشنی که با استفاده از کابل شبکه ایجاد میشود بسیار پرسرعتتر، ایمنتر و پایدارتر خواهد بود. در این مقاله سعی کردیم تا بهصورت جامع و کامل به بررسی کابل Ethernet بپردازیم. امید است تا مطالعه این محتوا برای کاربران عزیز سایت مفید واقع شده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید