SOAR چیست؟
مقابله با حوادث و رویدادهایی که امنیت شبکه را زیر سوال میبرند، یکی از بزرگترین، وقتگیرترین و پرهزینهترین دغدغههای تیم امنیتی سازمان است. حوادثی که در صورت عدم پاسخدهی مناسب، آسیبهای جبرانناپذیری به سیستم وارد میکنند. اما تکنولوژي SOAR معرفی شده تا با هماهنگیهای امنیتی، خودکارسازی و پاسخدهی مناسب، به ما کمک کند واکنش موثرتر و سریعتری به این حوادث نشان دهیم. به لطف SOAR حجم زیادی از وظایف بهصورت خودکار انجام میشوند و با رضایت شغلی تکنسینها، بازگشت سرمایه (ROI) بهطرز چشمگیری افزایش مییابد. چنانچه تمایل دارید بدانید SOAR چیست؟ و چه مزیتهایی برای سازمان شما دارد، تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
SOAR چیست؟
قبل از هرکاری بپردازیم به اینکه SOAR چیست؟
SOAR مخفف سه کلمه Security Orchestration (ارکستراسیون امنیتی)، Automation (اتوماسیون) و Response (پاسخدهی) است که برای محافظت از شبکهها و دستگاهها در برابر تهدیدات سایبری، حملات و دسترسیهای غیرمجاز مورد استفاده قرار میگیرد. سازمانها به کمک این تکنولوژی حجم زیادی از دادهها و هشدارها را از منابع مختلف جمعآوری کرده و سپس بر اساس این دادهها فرآیندهای خودکاری میسازند که به رویدادهای امنیتی سطح پایین پاسخ میدهد.
SOAR چطور کار میکند؟
ابزارهای SOAR در عملیات امنیتی بر سه حوزه کلیدی تمرکز دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
مدیریت تهدید و آسیبپذیری
منظور از مدیریت تهدید و آسیبپذیری با SOAR چیست؟ کلیه وظایف مربوط به عملیات امنیتی مثل اسکن آسیبپذیریها یا جستجوی گزارشها بدون دخالت انسان اجرا میشود. در واقع اطلاعات به طور خودکار از سیستمهای تشخیص پیشرفته و اطلاعات امنیتی و مدیریت رویداد (SIEM) بازیابی شده و سپس با دادههای تهدید خارجی ترکیب میشوند تا کاربر بتواند سریعتر علل ریشهای را پیدا کند.
اتوماسیون عملیات امنیتی
SOAR میتواند بهطور خودکار وظایف کاربران بخش تدارکات و گزارشهای جستجو را بدون دخالت کارکنان انجام دهد. سیستمهای امنیتی مختلف یکپارچه میشوند تا انجام تمامی فرآیندهای امنیتی با موفقیت سادهسازی شود.
زمانی که یک تهدید پیشرفته شناسایی میشود یا پاسخی به آن داده میشود، تحلیلگران باید با تکنولوژیهای مختلفی تعامل داشته باشند، عملیات مربوط به هریک را بهصورت دستی انجام داده و قبل از تصمیمگیری این اطلاعات را به هم مرتبط کنند. با وجود SOAR و هماهنگی فناوریها، فرآیندها و افراد، تیمها میتوانند به عنوان یک موجودیت واحد کار کنند و از عملکرد خوب برنامههای امنیتی مطمئن باشند.
پاسخدهی به حادثه
منظور از پاسخدهی به حافظه، تعریف، اولویتبندی و اجرای فعالیتهای پیشفرض و پاسخ به حادثه بر اساس قوانین خطمشی از پیش تعریفشده مثل ایزوله کردن دستگاهها و اندپوینتها برای از بین بردن تهدیدات بازیابی است. برخلاف راهحلهای دیگر که هشدارها و حوادث آنها به بررسی دستی احتیاج دارند، SOAR از هوش مصنوعی برای شناسایی خودکار تهدیدات واقعی و تهدیدات نادرست استفاده میکند.
هدف SOAR چیست؟
حال که با مفهوم SOAR آشنا شدیم، بیایید ببینیم هدف SOAR چیست؟
عملیاتهای امنیتی میدان مبارزه دائمی هستند. سرعت و کارایی در این میدان فوقالعاده مهم است؛ اما مهمترین چالش اطمینان از هماهنگی کامل سیستمها است. تحلیلگران همیشه تحت فشار انبوهی از هشدارهای سیستمی مختلف قرار میگیرند و جداسازی تهدیدات واقعی از هشدارهای مثبت کاذب در میان این دادهها برای آنها طاقتفرسا است.
از طرفی هماهنگی اقدامات واکنشی مناسب برای رفع تهدیدات یک چالش دیگر است.
هدف SOAR این است که تمام این چالشها را با بهبود کارایی برطرف کند. به کمک این تکنولوژی، فرایند استانداردی برای تجمیع دادهها و به تجزیه و تحلیل انسان و ماشین ارائه شده و فرآیندهای شناسایی و پاسخدهی به صورت خودکار انجام میشود. در نتیجه تحلیلگران میتوانند تمرکز خود را صرفا روی فعالیتهایی بگذارند که نیازمند تحلیل و مداخلات عمیق انسانی است.
همه این اهداف مهم در کنار هم سبب شده تا امروز تعداد زیادی از سازمانها به منظور بهبود وضعیت امنیت سایبری خود به SOAR روی بیاورند.
تفاوت SOAPA با SOAR چیست؟
اگر به SOAR علاقهمند شده باشید، حتما اسم SOAPA هم به گوشتان خورده است. این دو در ارتباط مستقیم با یکدیگر کار میکنند. از آنجا که بسیاری از سازمانها دهها سیستم دفاعی امنیتی برای حجم زیادی از نرمافزار، ابزارها و سرورها در معماری فناوری اطلاعات خود جمعآوری کردهاند، SOAR به معماری نیاز دارد که در آن همه این ابزارهای امنیتی به هم متصل شوند. SOAPA این معماری را ارائه میکند.
وظیفه SOAPA چیست؟
SOAR یک لایه هماهنگسازی است که برای پیشگیری، شناسایی و پاسخ به تهدید همه تکنولوژیها را با هم به کار میگیرد. همچنین مجموعهای از دادههای امنیتی عظیمی که در خود جای میدهد، برای انواع تحلیلها از تشخیص تهدید Real-time گرفته تا تحقیقات گذشتهنگر طولانیمدت کاربرد دارند. طبیعتا باید محیطی باشد که این حجم داده امنیتی را ماهها و سالها نگهداری کند.
بعد از جمعآوری دادهها، SOAPA آنها را به موتورهای تحلیلی پیوند میدهد و شروع به تجزیه و تحلیل و یافتن الگوها میکند. هنگامی که مشکلی شناسایی می شود، SOAPA آن را به لایه پلتفرم فعالیت امنیتی تحویل داده و یک عمل خودکار را فعال میکند. برخی از کارشناسان معتقدند SOAR یک فرآیند است. در حالی که برخی SOAR را لایهای در معماری SOAPA میشناسند.
تفاوت SIEM و SOAR چیست؟
SOAR و SIEM هر دو در تلاشاند مشکل مشابهی را حل کنند و آن حجم زیاد اطلاعات و رویدادهای امنیتی در سازمان است.
پلتفرمهای SOAR وظیفه مدیریت پرونده، استانداردسازی، گردش کار و تجزیه و تحلیل و جمعآوری دادهها را به عهده دارند؛ در حالی که SIEM دادههای گزارشی منابع مختلف را تجزیهوتحلیل میکند تا مسائل امنیتی را شناسایی کرده و به تحلیلگر هشدار دهد.
SOAR و SIEM میتوانند با هم کار کنند. به این صورت که SIEM با شناسایی فعالیتهای مشکوک هشدارها را فعال کند؛ از سوی دیگر SOAR با تریاژ و انجام اقدامات اصلاحی لازم به این هشدارها پاسخ دهد. استفاده از قدرت SOAR در راهحلهای راهحلهای SIEM، در واقع ارزش بیشتری به آن افزوده میکند.
مهمترین مزیتهای SOAR چیست؟
و اما بپردازیم به اینکه مزیتهای استفاده از SOAR چیست؟
در مواجهه با تهدیداتی که مدام تغییر میکنند و خطرناکتر میشوند، کمبود پرسنل امنیتی واجد شرایط و نیاز مداوم به مدیریت و نظارت، این تکنولوژی به مشاغل کمک میکند قدرت شناسایی سریع حملات و پاسخ به آنها را بهبود ببخشند. اگر مشتاقید ببینید مزایای SOAR چیست؟ و این نیازهای سایبری را چگونه برطرف میکند، به خواندن ادامه دهید.
۱. ارائه هوش بیشتر
مقابله با تهدیدات پیچیده امنیتی نیازمند درک عمیق تاکتیکها، تکنیکها و رویههای مهاجمان (TTP) و قدرت شناسایی شاخصهای سازش (IOC) است. تکنولوژی SOAR با جمعآوری و اعتبارسنجی دادهها از طیف گستردهای از منابع، از جمله پلتفرمهای اطلاعاتی تهدیدات، فناوریهای امنیتی مثل فایروالها، سیستمهای تشخیص نفوذ، فناوریهای SIEM و UEBA، به SOC ها کمک میکند تا هوش محورتر باشند.
این یعنی پرسنل امنیتی میتوانند زمینه مناسب برای مقابله با حوادث را ایجاد کنند، تصمیمات آگاهانهتری بگیرند و فرایند تشخیص حادثه و واکنش به آن را تسریع کنند.
همچنین بخوانید: همه چیز درباره تست نفوذ شبکه
۲. بهبود راندمان و کارایی عملیاتی
مدیریت فناوریهای امنیتی فشار زیادی به پرسنل بخش امنیت سازمان وارد میکند. نهتنها همه سیستمها برای اطمینان از یکپارچگی کامل و عملکرد مداوم به نظارت دائمی نیاز دارند، بلکه هشدارهای هر روزه نیز منجر به خستگی آنها میشود. این مشکل با سوئیچ کردن مداوم بین سیستمهای مختلف تشدید میشود و هزینهبردار است، زمانبر است و احتمال اشتباه را بیشتر میکند.
تکنولوژی SOAR به SOC ها کمک میکند برخی از وظایف روزمره عملیات امنیتی را خودکار و نیمهخودکار کنند. ابزارهای SOAR با بهرهگیری از علم هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، میتوانند به طور قابل توجهی نیاز تیمهای SOC را به سوئیچ کردن بین تکنولوژیهای مختلف کاهش دهند.
امنیت SOAR نیز با مدیریت کارآمدتر فرآیندها و بهبود بهرهوری و ظرفیت سازمان، رسیدگی به حوادث را بدون نیاز به استخدام پرسنل بیشتر امکانپذیر میکند. در واقع یکی از مزیتهای کلیدی SOAR این است که کارکنان امنیتی به جای سختتر کارکردن، هوشمندانهتر کار میکنند.
۳. واکنش بهتر و سریعتر به حوادث
قبل از آنکه به خواندن ادامه دهید، به نظرتان دلیل پاسخدهی بهتر به حوادث با SOAR چیست؟
برای به حداقل رساندن خطر رخنه و جلوگیری از انواع آسیبها و اختلالات متنوع، سیستم باید بتواند خیلی سریع نسبت به حوادث واکنش نشان دهد. سازمانها با استفاده از تکنولوژی SOAR میتوانند میانگین زمان شناسایی (MTTD) و میانگین زمان پاسخ (MTTR) را کاهش دهند و هشدارهای امنیتی را طی چند دقیقه اصلاح کنند. همچنین دست تیمهای امنیتی برای خودکارسازی رویههای واکنش به حادثه (معروف به playbook) باز است. پاسخهای خودکار میتواند شامل مسدود کردن یک آدرس IP در فایروال یا سیستم IDS، تعلیق حسابهای کاربری یا قرنطینه اندپوینتهای آلوده باشد.
۴. بهبود سیستم گزارشدهی و جمعآوری دانش
در بسیاری از مراکز عملیات امنیت سایبری، کارکنان زمان زیادی را صرف مدیریت پروندهها، ایجاد گزارشها و مستندسازی رویههای واکنش به حادثه میکنند. SOAR با جمعآوری اطلاعات از طیف گستردهای از منابع و ارائه این اطلاعات از طریق داشبوردهای سفارشی، به سازمانها کمک میکند حجم کارهای اداری را کم کنند و در عین حال ارتباط بین مدیران اجرایی عالی رتبه و کارگران را بهبود ببخشند.
به لطف خودکارسازی وظایف و رویهها، سازمانها این فرصت را دارند تا در مواجهه با کمبود مهارت در زمینه امنیت سایبری جهانی، دانش کلیدی خود را حفظ کنند.
انجام سریعتر وظایف یعنی کارکنان برای حل مسائل مهم زمان بیشتری در اختیار دارند. این امر حیاتی است چون هر چقدر تهدیدها مدت زمان طولانیتری مورد توجه قرار نگیرند، احتمال آسیب و اختلال از جانب آنها بیشتر خواهد بود.
مهمترین چالشهای SOAR چیست؟
میتوان گفت بزرگترین مانع پذیرش امنیت SOAR، فقدان یا بلوغ کم فرآیندها و رویهها در تیمهای SOC است. اما به نظر شما سایر مشکلات در ارتباط با اجرای SOAR چیست؟ برخی از آنها عبارتاند از:
۱. انتظارات غیرواقعی از SOAR
اگر شما هم تصور میکنید تکنولوژی SOAR یک گلوله طلایی برای رسیدگی به همه چالشهای امنیتی است، سخت در اشتباهید. چنانچه سازمانها نتوانند برای اجرای SOAR موارد استفاده و اهداف واقعی مشخصی تعیین کنند، در معرض خطر خواهند بود.
۲. اتکای بیش از حد به سیستم اتوماسیون
سازمانها نباید بیش از اندازه به رویههای واکنش به حادثه و فرایندهایی که از همان ابتدا در SOAR راهاندازی میشوند، اتکا کنند. کلید موفقیت بهرهمندی از تخصص نیروهای امنیتی برای اطمینان از کیفیت عملکرد SOAR در پاسخ به تهدیدات جدید است.
۳. نداشتن معیارهای مشخص
اغلب سازمانها نمیتوانند نتایج موردنظر خود را از SOAR بهدست آورند چون قادر به تعریف پارامترهای موفقیت خود نیستند. آنان باید بخشهایی که سعی در خودکارسازی دارند را به وضوح مشخص کنند.
۴. پیچیدگی SOAR
یکی از بزرگترین مشکلات SOAR ها در یک کلام پیچیدگی آنهاست. البته جای گله و شکایت نیست. تهدیدات امنیتی در اندازهها، شکلها و قالبهای مختلف طراحی میشوند که شناسایی و مدیریت آنها طبیعتا نیازمند سیستمهای پیچیده است. در بیشتر موارد، فقط مهندسان و تحلیلگران امنیتی مهارت استفاده مستقیم از SOAR را دارند.
۵. فرایند ادغام چالشانگیز
یکی از فواید SOAR این است که با طیف وسیعی از ابزارها و پلتفرمها یکپارچه میشود؛ اما این یکپارچگی به تخصص فنی نیاز دارد. نمیتوان صرفا روی یک دکمه کلیک کرد و گفت «با سیستم من یکپارچه شو» یا «به سیستم جمعآوری گزارش من وصل شو». بلکه باید از توسعهدهندگان یا مهندسان فناوری اطلاعات بخواهید که با نوشتن کدهای سفارشی فرایند یکپارچهسازی را فعال کنند.
برخی از مهمترین موارد استفاده SOAR چیست؟
قبل از اینکه به پلتفرمهای SOAR روی آورید، باید به این فکر کنید که این تکنولوژی چطور میتواند برای سازمان مفید واقع شود. این موارد استفاده باید نشاندهنده بزرگترین نقاط درد سازمان باشند. اگر مشتاقید بدانید مهمترین موارد کاربرد SOAR چیست؟ این بخش را تا انتها مطالعه کنید.
مبارزه با حملات سایبری به کمک واکنش خودکار حوادث
انواع و درجات حوادث امنیتی متفاوتاند و به برخی صنایع بیشتر آسیب میزنند. مثلا حملات فیشینگ در صنعت مراقبتهای بهداشتی روزبهروز بیشتر میشود یا خردهفروشان با حجم زیادی از حملات باجافزار سروکار دارند و صنعت تولید بیشتر از سایر صنایع مورد هجوم هکرها قرار میگیرد. پلتفرمهای SOAR میتواند این حملات را بهطور خودکار شناسایی و بررسی کند.
همچنین بخوانید: حملات مهندسی اجتماعی چیست و آشنایی با ۵ مورد از آنها
صرفهجویی در زمان با شکار خودکار تهدیدات
تیمهای امنیتی هر روز ساعتها صرف مقابله با سیل هشدارهای مختلف میکنند. طبیعی است دیگر زمانی برای شکار تهدیدات، بررسی آنها و طراحی استراتژی بلندمدت برای بهبود شرایط باقی نماند. به لطف اتوماسیون، بسیاری از تهدیدات مخربی که سیستم قبلا با آنها مواجه شده، فورا برطرف میشوند و تیمهای امنیتی میتوانند زمان خود را صرف پروژههایی کنند که امنیت کلی سراسر شبکه را بهبود میبخشند.
تست نفوذ شبکه
پلتفرمهای SOAR با انجام خودکار فعالیتهایی مثل اسکن داراییها، طبقهبندی و اولویتبندی هدف، امکان عملیاتی کردن تست نفوذ را برای تیمهای امنیتی فراهم میکنند.
تقویت مدیریت آسیبپذیری
SOAR تضمین میکند تیم امنیتی خطرات محیط را بهخوبی تریاژ و مدیریت میکنند. این افراد میتوانند اطلاعات بیشتری در مورد نقاط ضعف سیستم جمعآوری کنند، آنها را به طور کامل مورد بررسی قرار دهند و در عین حال تدابیری را برای جلوگیری از سایر حملات بیاندیشند.
ویژگیهای بهترین ابزار SOAR
موقع انتخاب ابزار SOAR به دنبال این ویژگیها بگردید:
- ایجاد و خودکارسازی گردشهای کاری که به شناسایی، اولویتبندی، بررسی و پاسخ به تهدیدات و هشدارهای امنیت سایبری کمک میکند.
- خودکارسازی عملیات امنیتی برای حذف تلاشهای اضافه و امکان تمرکز تیمهای امنیتی بر وظایفی که به مشارکت انسانی بیشتری نیاز دارند.
- همبستگی هشدارها، تریاژ و اولویتبندی هشدارها از سیستمهای امنیتی مختلف. توانایی جمعآوری هشدارها از سیستمهای متفاوت، غنیسازی و تجزیه و تحلیل این هشدارها و اولویتبندی آنها بر اساس بحرانی بودنشان که شامل تنظیم هشدارها برای پاسخهای مشخص و تحلیلگرانی است که در آن زمینه تخصص دارند.
- جایی که یک هشدار توسط تیم پاسخگویی خط مقدم قابل حل نیست، راه حل SOAR باید از امکان تجزیه و تحلیل پس از حادثه برخوردار باشد تا هشدار را به سطوح بالاتر و به دست تیم تخصصی برساند.
- داشبورد مدیریت پرونده باید حاوی طیف وسیعی از اقدامات پاسخی مناسب برای موارد خاص باشد که مستقیما از داخل پلتفرم قابل اجرا باشند.
- امکان همکاری بین تحلیلگران و تیمها. امکان اشتراکگذاری دادهها، تاریخچه پروندهها و برقراری ارتباط با تحلیلگران دیگر برای تسهیل پاسخگویی سریع. برخی راهحلها حتی با «اتاقهای جنگ حادثه» اختصاصی ارائه میشوند، که در آن همه پرسنل مربوطه در تیمهای مختلف میتوانند برای تجزیه و تحلیل و حل سریع یک حادثه مهم گرد هم آیند.
- امکان ادغام با ابزارهای شخص ثالث برای مدیریت پرونده، ادغام با سیستم IT فعلی. قابلیت یکپارچهسازی SOAR با SIEM و سایر ابزارهایی موجود، حیاتی است.
البته قطعا ویژگیها و قابلیتهای بیشتری وجود دارد که یک سیستم SOAR موفق را شکل میدهند. فهرست این بخش حداقل امکاناتی هستند که باید موقع انتخاب این ابزار در نظر گرفته شوند.
SOAR از چه منابع دادهای استفاده میکند؟
سیستم های SOAR دادهها را از منابع مختلف استخراج و تجزیه و تحلیل میکنند. برخی از این منابع عبارتاند از:
- اسکنرهای آسیبپذیری: اینها برنامههای رایانهای هستند که با هدف ارزیابی ضعفهای امنیتی در رایانهها، شبکهها یا برنامهها طراحی شدهاند.
- نرم افزار محافظت از نقطه پایانی: اینها از اندپوینتهای یک سازمان مثل سرورها و رایانههای شخصی در برابر نفوذ بدافزار، حملات سایبری و سایر تهدیدات محافظت میکنند.
- فایروالها: اینها سیستمهای امنیتی شبکه هستند که ترافیک ورودی و خروجی شبکه را بر اساس قوانین امنیتی از پیش تعیین شده نظارت و کنترل میکنند.
- سیستمهای تشخیص و جلوگیری از نفوذ: اینها ابزارهای امنیتی هستند که پیوسته شبکه را از نظر فعالیتهای مخرب رصد کرده و برای جلوگیری از آنها اقدام میکنند.
- پلتفرمهای مدیریت رویداد و اطلاعات امنیتی (SIEM): اینها دادههای گزارش، هشدارهای امنیتی و رویدادها را روی یک پلتفرم متمرکز جمعآوری میکند تا برای نظارت بر هشدارهای امنیتی، تجزیه و تحلیل لحظهای داشته باشند.
- فیدهای اطلاعاتی تهدیدات خارجی: اینها شامل دادههای تهدید عملی است که از فروشندگان شخص ثالث جمع آوری شده تا پاسخ و آگاهی تهدیدات سایبری را افزایش دهند.
مثال SOAR در دنیای واقعی: واکنش در برابر فیشینگ
ایمیلهای فیشینگ نه فقط برای کاربران خانگی، بلکه برای تیمهای امنیتی سازمانهای بزرگ هم تهدید محسوب میشوند. چون برخی از آنها بهقدری باورپذیرند که با فریب مخاطب، اطلاعات حساس سازمان را بهدست میآورند. اما مادامی که پای سیستم SOAR به میان باشد، شرکتها هم در لحظه با حملات فیشینگ مقابله کرده و هم از وقوع آنها در آینده جلوگیری میکنند.
یک ابزار SOAR با استخراج و تجزیه و تحلیل اطلاعاتی مثل سرصفحه، آدرس ایمیل، آدرسهای اینترنتی و پیوستها، ایمیلهای مخرب مشکوک را بررسی کرده و در مرحله بعد با آزمایش و بررسی کامل آن تهدید، میزان جدی بودن آن را برآورد میکند.
اگر ابزار SOAR در طول آزمایشهای خود تشخیص دهد که ایمیلی مخرب است، این اقدامات را پیاده خواهد کرد:
- آن پیام و هر پیام دیگری از جانب آدرس مذکور در صندوقهای پستی دیگر سازمان را مسدود میکند.
- از اجرا شدن فایلهای اجرایی مرتبط با ایمیل جلوگیری میکند.
- آدرسهای IP منبع یا URL های مخرب را به طور کامل مسدود میکند.
- در صورت نیاز ورک استیشن کاربر آسیب دیده را قرنطینه میکند.
البته سیستمهای SOAR نمیتوانند تضمین کنند که مچ تمام ایمیلهای فیشینگ را میگیرند و همه آنها را مسدود میکنند. اما اگر چنین رخنهای رخ دهد، ویژگیهای پیشرفته مدیریت پرونده به تیمهای امنیتی اجازه میدهد بررسی کنند دقیقا چه اتفاقی افتاده، چرا چنین اتفاقی رخ داده و بعد میتوانند از این دانش در جهت بهبود قدرت تشخیص سیستمهای SOAR استفاده کنند.
کلام آخر
SOAR تکنولوژی همکاری نرمافزارهای سازگار است که به کسبوکارها و شرکتها امکان میدهد با جمعآوری دادههای مربوط به تهدیدات امنیتی، بدون مداخله انسانی به رویدادها و حوادث امنیتی پاسخ دهند. متخصصان فناوری اطلاعات یا کارشناسان امنیت سایبری اطلاعات مربوط به این تهدیدات را از منابع زیادی جمعآوری کرده و به کمک سیستم SOAR به سادگی آنها را حل میکنند.
در این راهنما با هدف اصلی استفاده از SOAR که بهبود کارایی عملیات امنیتی فیزیکی و دیجیتالی بود آشنا شویم و مزیتها و چالشهای آن را درک کنیم. فراموش نکنید هرچقدر راههای بیشتری برای حمایت از کارکنان امنیتی سازمان فراهم کنید، اثربخشی کار آنها و در عین حال قدرت سیستم دفاع سایبری خود را چند برابر خواهید کرد.
اگر شما تجربه استفاده از SOAR را در سازمان خود دارید یا اطلاعات بیشتری دارید که در این مقاله به آنها اشاره نشده، منتظر شنیدن دانستههای شما عزیزان هستیم.
دیدگاهتان را بنویسید